Джордж Оруел, Уинстън Чърчил, Жорж Клемансо – понятията Студена война“

...
Джордж Оруел, Уинстън Чърчил, Жорж Клемансо – понятията Студена война“
Коментари Харесай

Как се появиха Студената война и Желязната завеса


Джордж Оруел, Уинстън Чърчил, Жорж Клемансо – понятията „ Студена война “ и „ Желязна завеса “ имат доста татковци. Кога и по какъв мотив пораждат те?

Москва, 1985: участници във военния церемониал на Червения площад

Всички знаят какво значи: световното противостоене сред двете системи и двата блока, отпред на които стояха Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Противопоставяне политическо, военно и идеологическо. Двуполюсният модел и неговите две несъвместими идеологии и концепции от западна позиция беше опълчване на свободата и демокрацията против диктатурата, а също по този начин на пазарната стопанска система против плановата.

В Съветския съюз и неговите спътници се говореше за битка на социализма, който подсигурил всестранното развиване на личността под управлението на комунистите, против империализма, капитализма и безжалостната екплоатация на трудещите се.

Пророкът Джордж Оруел

Смята се, че словосъчетанието, което стана политическо разбиране, излиза отдолу под перото на британския публицист Джордж Оруел, създател на романа „ 1984 “ – една антиутопия, в която ослепително е разказана тоталитарната страна. Но по кое време терминът влиза в приложимост и на коя дата тъкмо стартира Студената война – по въпроса се изричат разнообразни отзиви.
Редакцията предлага
За пръв път изразът „ Студена война “ в действителност се появява в публикацията на Джордж Оруел „ Ти и атомната бомба “, оповестена на 19 октомври 1945 година в седмичника Tribune, който симпатизира на Лейбъристката партия във Англия. Идеята, дефинирана от Оруел в тази публикация, по това време се оказва много противоречива. За разлика от мнозина други, Оруел счита, че напълно не е наложително хората да престанат да водят война, когато осъзнаят какъв брой ужасно е нуклеарното оръжие, което заплашва с крах целия свят. няма да върне историята обратно, то единствено ще усили историческите трендове от последните десетилетия, счита Оруел.

Писателят твърди, че нуклеарното оръжие по-скоро ще постави завършек на огромните войни, само че все пак светът няма да се омиротвори, както на мнозина им се ще. Според него, в епохата на „ ужасяваща непоклатимост “ свръхсилите, притежаващи нуклеарно оръжие, ще се считат за непобедими и ще се намират в положение на „ непрекъсната студена война със съседите си “.

Оруел се оказва същински оракул, тъй като в действителност разказва това, което по-късно ще бъде наречено „ тактика на нуклеарното въздържане “ и ще докара до, само че без да се допусне директен конфликт сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики. Както е известно, двете най-могъщи страни стартират да мерят сили на други полесражения – в Корея, Виетнам, Ангола, че и в Берлин.

Кога стартира " Студената война "?

Когато Оруел написа за бъдещата Студена война, тя в действителност към този момент е почнала. В Полша, да вземем за пример, Съветският съюз незабавно стартира да конфигурира комунистическа тирания, въпреки че на ръководителите на трите страни победителки вземат решение в тази страна на първо време да се проведат свободни избори в съдействие с полското държавно управление в заточение в Лондон.

След Втората международна война руските и английските войски би трябвало да изоставен Иран (наричан в Москва и „ Южен Азербайджан “), само че Сталин не бърза. За него иранският нефт е прекомерно привлекателен, тъй че руските войски не се изтеглят, а през декември 1945 година даже е провъзгласена просъветската Демократична република Азербайджан.

Освен това през юли 1945 година Москва предявява териториална рекламация и към Турция, като желае на Съюз на съветските социалистически републики да се признае правото на военноморска база, която да управлява Дарданелите.

Западните съдружници от антихитлеристката коалиция правят оценка всичко това като нарушаване на договореностите сред спечелилите във Втората международна война и опасност за мира. От своя страна американците, британците и французите подхващат стъпки, които Москва квалифицира като враждебни. Берлин, да вземем за пример, където са основани, последователно се разделя на Западен Берлин, принадлежащ на западните съдружници, и Източен под контрола на руските войски. През 1948 година в Западна Германия е извършена валутна промяна, която би трябвало да форсира основаването на пазарно стопанска система. В отговор блокира цялостен Берлин. С две думи: ескалацията на опълчването към този момент е налице.

Много създатели на " Желязната завеса "

Още преди този момент, на 5 март 1946 година произнася във Фултън своята фамозна тирада, в която приказва за зараждащото противостоене сред Запада и Изтока и за „ “, посредством която Москва огражда своята зона на въздействие. „ Това несъмнено не е онази освободена Европа, за която се бихме да изградим. Нито е Европа, която съдържа основни условия за дълготраен мир, “ акцентира Чърчил и прибавя, че комунистическите партии са се добрали до властта във всички страни в Източна Европа и са получили безграничен тоталитарен надзор.

Берлинската стена е част от линията на " Желязната завеса "

Впрочем, към този миг Чърчил към този момент не е министър председател на Англия и държи речта си в качеството на частно лице. Независимо от това таман тази тирада се счита за начална дата на Студената война, въпреки че в нея Чърчил единствено установи обстоятелствата. Самия израз „ Студена война “ той не употребява.

Но и изразът „ Желязна завеса “ не принадлежи на Чърчил, той е употребен много време преди речта във Фултън. През Първата международна война за „ желязна завеса “ пишат редица публицисти, които с възторг разясняват бойните дейности сред враждуващите страни. А през 1917 година същото фразеология употребява и съветският публицист Василий Розанов, когато разказва следствията от болшевишката гражданска война за Русия: „ С дрънкане, скърцане и стържене над съветската история се спуска Желязна завеса “. Две години по-късно френският министър председател Клемансо дава обещание, че ще огради болшевиките с „ желязна завеса “, с цел да ги отдели от „ цивилизована Европа. “

Ако се върнем към " Студената война ": в действителност има съответна дата, на която това разбиране влиза в всеобщо обращение. На 19 март 1946 година Джордж Оруел разгласява друга публикация в огромния английски вестник „ Обзървър “, в която в директен текст написа, че Съветският съюз е повел против Англия " студена война ". Не минава доста време и този израз се подхваща от мнозина други.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР