Джордж Брадли е един от много, стояли до късно през

...
Джордж Брадли е един от много, стояли до късно през
Коментари Харесай

Зрителите вече не искат да гледат наградите "Оскар"

Джордж Брадли е един от доста, стояли до късно през нощта, с цел да гледат церемонията по връчване на премиите " Оскар ". 28-годишният британец е преодолявал 8-часовата разлика поради вълнението си от спектакъла. Днес той живее в Сан Диего, в същата часова зона, в която се раздават най-престижните оценки в света на киното. Но те към този момент не са му толкоз забавни.  " Нарастващото въздействие на стрийминг услугите лиши от блясъка на Оскарите според мен ", споделя той. " Просто към този момент го няма това топло гъделичкащо възприятие, когато познаваш един филм от огромния екран ".

Интересът към церемониите за връчване на награди стартира да спада с плавни темпове още преди пандемията, само че откогато коронавирусът затвори кината и постави завършек на представленията и концертите онлайн, спадът в рейтингите потегли стръмно надолу. 

През последните десетилетия наградите " Оскар " привличаха приблизително 35-45 милиона фенове - число, близо до публиката на " Супербоул " (финала на американското състезание по футбол). През февруари 2020 година, дни преди да бъде оповестена пандемията, церемонията без водещ, излъчена по Ей Би Си, обаче бе гледана от минимален брой хора в историята - 23,6 милиона души, или с 20 % по-малко от миналата година.

В изискванията на пандемия премиите " Златен глобус " претърпяха същинско крушение - връчването им бе гледано едвам от 6.9 милиона, или  с 64 на 100 по-малко от миналата година. През март продуцентите на наградите " Грами " заобиколиха нелепото протичане на церемонията в Zoom и проведоха участия на сцена на някои от най-големите звезди в музикалната промишленост, въпреки и без жива аудитория пред тях. И въпреки че бе излъчването по едно и също време по малкия екран и на стрийминг, и това не оказа помощ: шоуто по тв Си Би Ес привлече едвам 9,2 милиона фенове, двойно по-малко от 2020 година, по данни на " Нилсен ".

Джон Бенардо е сценарист, приключил е кино учебно заведение и има компания за видеозаснемане главно за корпоративни клиенти. " Обичам филмите и бленувам един ден самият аз да съм на сцената на " Оскарите ", с цел да получа своята премия. Всяка година виждам церемонията, вземам участие в надпревари, в които се опитваме да познаем спечелилите, постаравам се да виждам всички филми. Но нещо тази година се промени ", сподели той. За пръв път той не е гледал нито един от номинираните филми, споделя " Дарик нюз ".

Както стана и с други събития, церемонията по връчването на премиите " Оскар " бе отсрочена с близо два месеца поради рестриктивните мерки . В съвсем 100-годишната си история шоуто е отлагано общо три пъти, само че в никакъв случай толкоз овреме. Още през юни предходната година уредниците го насрочиха за 25 април, вместо за февруари или началото на март, както е всекидневно. Това е една от аргументите за отлива в интереса към него. Другата, съгласно почитатели на шоуто, е нуждата да гледат номинираните филми на дребен екран и да наблюдават по кое време и на коя платформа ще са налични за гледане, което е проблем за някои хора.

62-годишната Присила Визинтайн от Сейнт Луис, щата Мисури, буквално живеела, с цел да гледа " Оскарите ". Всяка година посещавала празненства за следене на церемонията, облечена публично особено за случая. " Определено затварянето на кината погуби интереса ми тази година. Не изпитвам никакво възприятие от треската за " Оскарите ", сподели тя.

Трудностите в действителния живот на феновете се усилват - от неустановеност за работното място и прехраната до изолацията на локдауните, а наградните церемонии не оферират блестящо празненство и бягство от битовото както преди, залагайки постоянно на авансово записани осъществявания и включване чрез Zoom на участниците.

Към това би трябвало да се прибави и слабият интерес на младите генерации към малкия екран като цяло. Макар че 22-годишният Питър Субе от Флорида е буен фен на киното и кинооператор, той е спрял да да гледа церемонията за премиите " Оскар " още през 2019 година " Едва имам самообладание да изгледам 15 секунди клип в TikTok. Как се чака от нас да седим пред тв приемниците за четиричасова гала, прекъсвана за реклами и остарели обидни шегички? Живеем във времето на асортимент на наличието. Нуждаем се от логаритми, с цел да гледаме каквото желаеме и от това да ни демонстрират най-хубавото от най-хубавото ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР