Джингъл бел, джингъл бел, Венци е дебел. ...тананика огледалото у

...
Джингъл бел, джингъл бел, Венци е дебел. ...тананика огледалото у
Коментари Харесай

Топ 10 на епичните български музикални катастрофи през 2020 година |

" Джингъл бел, джингъл бел,

Венци е пълен. "

... тананика огледалото у нас.

И по какъв начин няма да тананика. Като гледа какво се отразява в него, на клетото ми огледало му иде да се пръсне на съставните си елементи и да се махне от тоя живот с 300 километра в час.

Локдаун, ядене, пийване, лежане пред тв приемника - да не мислите, че по този начин се прави тяло. Не, по този начин се прави единствено антитяло, само че, уви, то не защищава от никакви болести. Освен от СПИН. Няма кой да ти посегне в половия смисъл на думата, когато приличаш на коледен тюлен.

Но това е тематика за различен диалог. А през днешния ден ще си приказваме за музика.

Какво, мислите си, че през тази 2020 преживяхме цивилизационна злополука? Финансова? Икономическа? Политическа?

Я отново!!!

През 2020 преживяхме най-епичната музикална злополука за всички времена. И за това през днешния ден, в този радостен и своеволен коледен материал аз взех решение да направя една самобитна ранглиста, в която да ви напомня кои, според мен, бяха най-епичните български музикални произшествия през тая клета година на сухата кашлица.

И по този начин, дано нашият Топ 10 да стартира... в този момент!

10. Деян Неделчев - Имам си прелестна страна



Не знам за какво поставям този химн на Деян Неделчев на десето място. Честно казано, по този начин ми пристигна. Иначе той заслужава всичките 10 места в класацията ни едновременно.

Песента, конструирана като химн в възхвала на Бойко Борисов, се появи през месец май 2020 година, по време на затихваща пандемия и идни компромати за нашия премиер-министър.

" Мъж е той харизматичен.
Симпатичен, атлетичен!
Романтичен, подигравателен!
От народа най-обичан!
Политик е Бойко най-личен
и дипломат е той отличен!
Артистичен, удобен и порядъчен!
От народа най-обичам! "

Така се пееше в тази ода, решена в жанр " джендър неутрално евродиско ". 

И тук някъде се случи нещо необичайно. Малко откакто песента излезе на бял свят, започнаха всеобщи митинги против премиер-министър Борисов. 

SLO4AENOS? NEMISLA!!! Не ми се ще даже за момент да позволи, че музиката на палавия бард Деян Неделчев е довела до това:



Искам да ви кажа следното - за митингите това лято не е отговорен Бойко! Деян Неделчев е отговорен! Срещу него протестирахте, в случай че не знаете...

А в този момент да се качваме нагоре в класацията, тананикайки си:

" За него народът ария пей
наш български Моисей. "

9. Павел - Топъл чай



Тази ария не се появи инцидентно. Появата и на бял свят беше предшествана от лечебните теории против COVID-19 на доцент Мангъров.

" Пийте чайче " - викаше доцента - " и ще се оправите...някои от вас "...

И речено-сторено - звездата на Вирджиния рекърдс и половинка от фамозният дует Павел и Венци Венц - а точно Павел, сътвори ария, в която възпя теорията на доцента:

" Когато е зима и в теб, и на открито
чай ти нося,
когато кошмари те будят от сън,
топъл чай ти нося,
когато се сърдиш и имаш проблем,
чай ти нося,
когато казусът е основно във мен,
топъл чай ти нося. "

Батенце, аз в случай че омаам толкоз чай, колкото ми носиш, ще се изцелявам не от COVID-19, а и от Коронавирус 20, 21,22 и 23 по едно и също време.

Песента на Павел доближи до сърцата, стомасите и пикочните мехури на стотици хиляди български консуматори и всеки един от тях вареше билки и поцвилваше с обич:

" Милион, милион, милион, милион,
да, видях милион звезди,
само че за мен, само че за мен, само че за мен, само че за мен,
само че за мен единствено една си ти. "

Обаче, споменавайки Коронавирус дисидента Мангъров в един текст с Павел, няма по какъв начин да не загатна другият лагер - този на НОЩ. Защото те попадат в идната епична музикална злополука от 2020 година, която е време да показва на вашето внимание... в този момент.

8. Дуо Вирусолози - Пандемия 2020



Признавам си, че тази творба ми беше убягнала.

Каква ти творба - това е епос за пандемията и за методите, по които тя може да бъде преборена. И тук не приказваме за хлабавите способи на Мангъров, а за същинско хардкор лекуване с помощна на мощни имуностимулатори като ракия, суджук, сланина и люти чушки.

Впрочем, в случай че и вие като мен сте пропуснали този брилянтен опус, апелирам, заповядайте - черпя ви от сърце! Коледа е въпреки всичко!



" Кихам, кашлям, глава боли ме,
май че ще се пос**а,
май че гепил ме е вирус,
мале, ми в случай че умра,
само че като индивид балкански
елементарно няма да се дам,
тоя вирус е китайски,
само че е мощен единствено там. "

С тези думи лирическите герои в песента - двамата пичове от Дуо Вирусолози - изплакват тъгата си, като ту обикалят и пръскат с дезинфектанти, облечени в защитни униформи, ту хапват и пийват ракийка, с цел да засилят имунната си система. И в миг на признание (и няколко ракии) те стигат до кулминационната точка:

" Коронавирус, ковид,
Коронавирус деветнайсИ
със неспокойствие чакам
лято двайсИ двайсИ.

БатИ Бойко, Мутафчийски,
вземайте се във ръце,
че да можем да отидем
таз година на море. "

И в действителност ходихме на море. Поне някои ходихте, а други не, само че пък до момента в който си бяхме в София, си танцувахме нехайно под звуците на още един възвишен шлагер.

7. Криско и Галена - Красиви неистини



На този свят съществуват няколко типа чалга.

1. Чалга за плач и късане на ризата.
2. Чалга за хвърляне на салфетки
3. Чалга за събаряне на мацки
4. Чалга за съблазняване на богати и мазни чичаци с дебели портфейли.

Е, като приказваме за многото типове, няма по какъв начин да не споменем Криско, който най-сетне откри себе си в откровената чалгия. Защото до неотдавна той минаваше взе още за рапър, създател на невероятни поетични алегории, като да вземем за пример въздейсъщата " дупе саралия ".

Но да се върнем на чалгата, тъй като Криско сътвори един нов поджанр в нея - и това е подвидът " детска чалга ".



Какво съставлява детската чалга (терминът е на моя другар Васко Громков)? Ами това е чалга, само че някак по-инфантилна. А бе нещо като да направиш на кючек " онче, бонче, счупено пиронче ".

В случая Криско залага на различен, също толкоз логичен текст:

" Нека да ти дам дам, дано да ти дам
адреса на сърцето ми, само че ти към този момент си там.
Тръгнеш ли ти, потеглям без да се обърна,
късно е без тебе да се върна. "

Песента работи като мощно слабително средство и оказва помощ при запек, нощни напикавания, коклюш, леки форми на себореен дерматит. Но най-силното лечебно деяние на този квазикючек е, че лекува леки нервни разстройства, трансформирайки ги в ендогенни депресии.

И в случай че си мислите, че дотук класацията на епичните музикални произшествия е слаба, почакайте да видите с какво продължаваме.

6. Сборна групировка - Песен за Банкя



Тази ария се отличава фрапантно от всички други в класацията.

В нея се пее за обич. Но не за обич, която приключва в спалнята, мръсници такива!!!

В тази ария се пее за любовта към региона, в който живеем. Тоест, ние живеем в разнообразни региони, само че тези, които живеят в регион Банкя, окрилени от блестящата концепция на зам-кметицата в същия този регион с обич и горделивост припяват този възвишен химн, който се появи през фамозната 2020, с цел да ни покаже, че има надалеч по-страшни неща от COVID-19.

" Красота безкрайна има под небето,
китна, ти, земя, омайваш ми сърцето.
С мисълта за Банка вдишвам аз докрая,
в мен си ти, зрънце от парадайса! "

Песента има към 100 000 гледания в youtube, като през днешния ден тук, пред вас ще призная, че над 50 000 от тези 100 000 гледания са мои.

Нощем, когато всички у нас си легнат, аз ставам, разтварям си бутилка лавандулов алкохол, разводнявам го с Дерби Лимонада и със сълзи на очи, слушайки със слушалки, с цел да не събудя комшиите, припявам

" Лековитата вода ме милва нежно.
Шепне въздухът копринен неизбежно.
На небесна любов ти си плод уханен,
тук си собствен даже натрапен. "

Велика, голяма, интерпланетарна ария. След нея парцелите в Банкя, макар рецесията покачиха цената си с още 30 % нагоре. И намалиха способността ми да чувам музика с най-малко 30 % надолу...

5. Венци Венц - Аз или нас

Едно време, когато сваляхме мацка и тя вземеше, че отговореше на възприятията ни, задавахме разумният въпрос - " В нас или у вас? ".

Само че през днешния ден живеем в условия на пандемия. Да се смъкват мацки е рисково. И за това разумно паметният рапър Венци Венц задава различен фундаментален въпрос в своя опус - " Аз или нас ".

Този въпрос е съвсем толкоз мистериозен, колкото и песента на същия създател, която можете да си аргументите, стига да имате здрава нервна система и още по-здрава простата:



Тази ария прави усещане със своя логичен и бездънен текст. Ето го:

" Аз или нас?
Кое избираш ти?
Аз или нас?
Кое избираш ти?

Аз или нас?
Аз или нас, нас, нас?
(х7)

Аз или нас?
Аз или нас, нас, нас?
(х7) "

А вие кое избирате? Аз или нас? 

Все нещо ще изберете - а на бас!!!

Не, в случай че и през 2021 година музиката продължава по същия метод, ви давам обещание, че ще запиша ария, чийто текст ще се състои единствено от една сричка...

Даже занапред виждам заглавие в родните уеб сайтове - " Венци Мицов заплашва с ария "...

Но да продължим с тоя апокалиптичен музикален разбор, тъй като сме в подножието на върха... на дъното.

4. АзисТ и Папи ХансТ - Тясно



Признавам си, че и мен тоя шлагер ме хвана натясно. Даже, откакто го чух, сънувах, че с АзисТ се возим в полско фиатче. Аз карах и се пробвах да променям скоростите, а АзисТ всякога, когато посегнех към някоя предавка, изпяваше на фалцет - " НАПИПАЙ ГООООООО!!!!! ".

Впрочем песента " Тясно " е чудноват, готически кючек, в който куп полуголи девойки и двама още по-голи младежи (ся, до каква степен АзисТ е юноша, не се ангажирам да твърдя) правят разнообразни действия, за чийто бездънен смисъл даже не искам да си помисля.

" Бейбе, искаш да си вървиш?
Ми бягай бе.
После отново иска ми се молиш,
ми страдай бе,
бейбе, ти си го избираш -
с мен ли ще живееш,
по мен ли ще умираш? "

Бейбе, бейбе... не знам от кой джендър си, само че, в случай че четеш това, бягай да пиеш два лексотана срещу уроки...

А по Бай-Тошово време какви любовни песни имаше...

03. Криско и Галена - Кавала кючек

Ами да, Криско и Галена влизат за повторно в класацията.

И по какъв начин да не влязат. Вижте тази фотография и отново кажете, че Криско не е подобаващ:



Сега... наблягам дебело, че тази ария сякаш е замислена като автопародия. Или като подигравка.

Но крайния резултат е ни повече, ни по-малко лоен анадолски гюбек.

А текста може да победи даже най-коравите пернишки батки със своята поетична мощ:

" Я, надуй кавала...
Искам те а тичам, само че без теб не лягам - диря те
да ме вкараш в твоите игри "

Дори не ми се мисли какво е желал да каже лирическият воин на лирическата героиня с това " Я, надуй кавала ", само че си признавам, че устоях към 50 секунди от тази ария и след това трябваше 4 часа да чувам немски военни маршове, с цел да възвърна своето достолепие, убеденост и джендър ориентировка...

2. Второ място не се присъжда. В тази ранглиста не може да има втори!

А в този момент е време, в края на класацията, затаили мирис, да си напомним ранните месеци на 2020 година.

Спомнете си! LOKDOWN!!! Затваряне на градинки и паркове! Всяка заран по малкия екран военачалник Мутафчийски с гробовен глас поглежда към нас и споделя - STRA6NO E!!! OPASNO E!!! SI4KI 6E OMREN!!!!

В този момент се роди една творба, възпяла ужаса на изключителното състояние!

1. Група естрадни реализатори - Кураж (SI4KI 6E OMREN)



Сега... Ключът към тази ария е в самото и начало. Началото е повече от впечатляващо - някой вкъщи с телефон в ръка снима тв приемника си, по който вървят вести.

На новините обезпокоена новинарка, под звуците на трагичен оркестров откъс, изсвирен на синтезатор, се е изправила пред голяма фотография на епруветка, на която е написано злокобното COVID-19.

И тук стартира страшната и злокобна изповед, изпята от звезден състав български естрадни артисти, измежду които Петя Буюклиева, Искрен Пецов, Маргарита Хранова. И несъмнено Христо Кидиков. Как по този начин ще пропуснем Христо Кидиков.

„ Пустеят гнездата, потоци пресъхват…
Старици провесили сухи ръце…
В последната своя зима издъхват
и чезнат в земята с черно лице! “

Знаете ли, мнозина оплюха тази ария. До такава степен, че създателят и я смъкна от youtube и добре, че други фенове на този опус към този момент прозорливо го бяха свалили, та го закачиха вместо него и през днешния ден към момента можем да чуем това:

" Изпълва със боязън душите човешки,
отчупва части от този живот. "

Изобщо, тази творба беше значима и се удивлявам, че никой не оцени същинския ѝ смисъл.

Творбата " Кураж " ни сподели, че има на този свят неща, които са доста по-страшни от една пандемия. И едно от най-страшните неща е българската естрадна музика.

" Светът изменен, умислен е днеска,
незабележим палач е тръгнал в обход. "

Ако Коронавирус ви подмине, тази ария сигурно ще ви довърши. Слагам я преди всичко и като тип ваксина - чух я единствено един път, само че ми сътвори повече антитела, в сравнение с биха ми основали чума, ебола, холера и всичките типове грип на света.

И с това моята ранглиста свършва. Тази година Веско мАринов не избухна, Владимир Ампов - Царя не сътвори нищо запаметяващо се, а чалгаджиите го удариха на уволняване.

Но какво да се прави - годината не беше естествена за света.

А за нас - за нас по кое време ли е имало естествена година...

Ние преживяхме сметките на Топлофикация, преживяхме речите на Бойко Борисов, преживяхме гражданските арести на Волен и всичките албуми на Владимир Ампов - Лорда, та един COVID-19 ли ще ни уплаши?

Я горе главите. Страшното скоро ще си отиде. За да пристигна още по-страшно...
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР