Джим Фарли обича предизвикателствата. През януари шефът на Ford, запален

...
Джим Фарли обича предизвикателствата. През януари шефът на Ford, запален
Коментари Харесай

Какво могат да научат Tesla и други автомобилни производители от Ford

Джим Фарли обича провокациите. През януари шефът на Ford, разпален фен играч с исторически коли, направи своя професионален дебют на пистата с мощен съвременен Mustang GT-4. И въпреки всичко рисковете от обиколките на писта са нищо спрямо маневрирането на Ford, който на 16 юни ще отпразнува 120 години бизнес, през новата епоха на автомобилостроенето. Ford, сходно на доста други открити компании, се пробва да се преобрази, с цел да се конкурира във времето на електрификацията и софтуерно дефинираните коли. Компанията се сблъсква с одобрени противници, както и с нови участници на пазара, преди всичко измежду които е Tesla на Илън Мъск. На фона на тази наситена среда господин Фарли обрисува една-единствена спортна линия.

Джим Фарли обича провокациите. През януари шефът на Ford, разпален фен играч с исторически коли, направи своя професионален дебют на пистата с мощен съвременен Mustang GT-4. И въпреки всичко рисковете от обиколките на писта са нищо спрямо маневрирането на Ford, който на 16 юни ще отпразнува 120 години бизнес, през новата епоха на автомобилостроенето. Ford, сходно на доста други открити компании, се пробва да се преобрази, с цел да се конкурира във времето на електрификацията и софтуерно дефинираните коли. Компанията се сблъсква с одобрени противници, както и с нови участници на пазара, преди всичко измежду които е Tesla на Илън Мъск. На фона на тази наситена среда господин Фарли обрисува една-единствена спортна линия.

Утвърдените автомобилни производители от дълго време са отписани от вложителите като тромави, характеризиращи се с невисок напредък, ниски маржове и несравнима дарба да унищожават цената за акционерите. Между 2014 година и поемането на ръководството от господин Фарли през октомври 2020 година пазарната капитализация на Ford се сви с три пети до 27 милиарда $. След еуфоричния скок при започване на 2022 година, когато доближи 100 милиарда заради ентусиазма към проектите на компанията за електрификация, тя още веднъж се намали до 55 милиарда $. Но както прилича на един спортен водач, господин Фарли е хладнокръвен. Той реорганизира компанията в три подразделения, фокусирани върху електрическите автомобили (в които Ford възнамерява да влага 50 милиарда сред 2022 година и 2026 г.), върху високомаржовите коли с мотори с вътрешно горене и върху световноизвестния бизнес на Ford с търговски транспортни средства. Той счита, че Ford може да усили оперативните маржове от 6.6% през 2022 година до 10% до 2026 година и да трансформира обвързваните с електрическите автомобили загуби, които се чакат да доближат 3 милиарда $ през 2023 година, в облаги.
Ако не можеш да ги победиш, прави като тях
Планът на господин Фарли зависи от научаването на едно-две неща от " разрушителите ", чийто принос към промишлеността той признава по-бързо от множеството други автомобилни шефове. " Tesla повлия на огромна част от нашето мислене ", установи той. Най-важното е, че той има ясна визия къде подражанието на неговите противници е в интерес на конкурентното преимущество на компанията му и - по-важното - къде не е.
Реклама
Най-големият принос на господин Мъск към автомобилостроенето може би се оказва, че е в това да потвърди, че електрическите коли, които от години носят загуби на обичайните производители, могат да донесат облага. Оперативният марж на Tesla, който през 2022 година възлиза на 17%, е доста по-висок от тези, на които се радват по-голямата част от одобрените производители за своите бензинови серии. За да реализира задачата си, господин Фарли следва господин Мъск и трансформира дългогодишната процедура в промишлеността, която оставяше най-големите снабдители на огромните марки да ръководят тези, които са по-ниско по веригата на цената.
Най-големият принос на господин Мъск към автомобилостроенето може би се оказва, че е в това да потвърди, че електрическите коли, които от години носят загуби на обичайните производители, могат да донесат облага. Източник: Shutterstock
Ford не е единственият остарял производител, който внедрява в компанията по-голяма част от веригата за доставки. Конкуренти като General Motors (GM) и Volkswagen също построяват " гигафабрики " за акумулатори наоколо до огромните си пазари. Но господин Фарли, сходно на господин Мъск, е по-зает от множеството шефове в договарянията непосредствено с минните компании за обезпечаване на минерали за акумулатори. Ford към този момент е подписал покупко-продажби, гарантиращи доставките на 90% от лития и никела, нужни за двата милиона електрическия автомобил, които възнамерява да създава годишно до 2026 година Ford даже има намерение да преработва част от лития в Америка. Това би трябвало да му помогне да понижи повсеместната взаимозависимост на промишлеността от китайските рафинерии. То също по този начин подсигурява, че електрическите автомобили Ford ще могат да получават дотации според изискванията за " създадено в Америка " на Закона за понижаване на инфлацията, признат предходната година. В резултат господин Фарли се надява скоро да създава най-евтините акумулатори в Америка в завода на Ford в Мичиган.

Г-н Фарли също по този начин имитира образеца на господин Мъск и се пробва да понижи известната комплексност на промишлеността. Както една по-лека и пъргава машина има по-голям късмет да изпревари огромна и мощна машина на пистата, по този начин и една по-опростена компания би трябвало да може да се оправи с перипетиите на индустриалните промени. Известно е, че Tesla създава единствено четири модела с малко благоприятни условия за персонализация. По сходен метод идващото потомство електрически пикапи на Ford ще се предлага с една кабина, едно шаси и една общоприета батерия единствено в седем съществени формата, споделя Лиза Дрейк, началник на електрификацията на Ford. За съпоставяне - описът с варианти на най-продавания бензинов пикап F-150 разрешава милиони комбинации. Вместо да се интегрират стотици елементи от снабдители, всяка от които има чипове, които би трябвало да работят в естетика, новите електрически архитектури на Ford, които ще бъдат пуснати на пазара през 2025 година, ще имат по-общи механични и софтуерни основи.

Там, където мисленето на господин Фарли и господин Мъск се разминава, е въпросът с какво би трябвало да се занимават производителите на коли с изключение на с произвеждане на транспортни средства. Г-н Мъск има обширна визия за ролята на своята компания, разпростряла се от проектирането на развлекателната система на Tesla до построяването на зарядна мрежа, където притежателите могат да зареждат батериите си. За разлика от него, господин Фарли се концентрира напълно върху производството на коли и е благополучен да разпореди на външни реализатори някои от другите неща. През май Ford смая доста наблюдаващи, когато подписа съглашение с компанията на господин Мъск за даване на достъп на електрическите автомобили Ford до северноамериканската мрежа Supercharger на Tesla с нейните 12 хиляди зарядни станции.
Реклама Мека мощ
По-изненадващо даже от съглашението за зарядните е решението на Ford да продължи да разчита на външни сътрудници за огромна част от автомобилния програмен продукт. Това е в прорез с общоприетата мъдрост в промишлеността, съгласно която неща като информационно-развлекателните системи, от сателитна навигация до стрийминг на музика, от ден на ден ще дефинират прекарването при притежаването на автомобил, ще разграничават автомобилните марки и ще генерират доходи от нови услуги. Tesla не поддържа платформите CarPlay на Apple и Android Auto на Гугъл, които свързват смарт телефоните на водачите с таблото на автомобила. GM неотдавна разгласи, че ще се откаже от CarPlay и Android Auto и ще предложи своя по-добра система. Г-н Фарли счита, че е належащо да се резервира контролът върху компютърните стратегии в сериозни области като сигурността и сигурността. Но той приема, че Ford е изгубил борбата за кабината в интерес на софтуерните колоси.

Има признаци, че някои от одобрените компании стартират да осъзнават по-ясно своите ограничавания. На 8 юни GM разгласи, че е сключила сходно съглашение за зареждане с Tesla. Повечето от тях евентуално ще завоюват от по-голям натурализъм във връзка с софтуерните си умения. Придържайте се към това, което вършиме добре, и оставете всичко останало на другите е урок, който доста от противниците на Ford биха могли да научат.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Tesla Model Y е най-продаваната кола в света през първото тримесечие 30 май 2023, 13:47 Ford ще употребява зарядната мрежа на Tesla от следващата година 29 май 2023, 10:47 Защо сривът на цените на лития няма да направи електрическите коли по-евтини 4 май 2023, 10:49 VW, Rivian, Nissan и BMW губят дотациите в Съединени американски щати за електроколи 19 април 2023, 14:57 Германия блокира възбраната за продажбите на коли с ДВГ 10 март 2023, 06:26
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР