Джеймс Хамблин, журналист, лекар и преподавател по обществено здраве в

...
Джеймс Хамблин, журналист, лекар и преподавател по обществено здраве в
Коментари Харесай

Мръсен медик: Лекарят, който не се е къпал от 8 години

Джеймс Хамблин, публицист, доктор и учител по публично здраве в Йейл, е спрял да се къпе през 2015 година като част от проучването за книгата си " Clean: Новата просвета за кожата и хубостта на това да вършим по-малко.

Две години от живота ни, прекарани под душа

В книгата си Хамблин показва, че в случай че прекарваме по половин час в къпане и нанасяне на артикули всеки ден, ще посветим над две години на действия, свързани с къпането, в продължение на един век живот.

През 2015 година той признава пред Би Би Си, че е решил да спре да се къпе. Изминаването на годините единствено е затвърдило решението му. Но какво е да не се къпеш в продължение на години?

" Човек привиква и се усеща обикновено ", споделя Хамблин, който е и експерт по превантивна медицина. " С течение на времето организмът от ден на ден привиква да не мирише неприятно без потреблението на дезодорант или сапун ", твърди Хамблин.

Хамблин споделя, че кожата не се омазнява толкоз, когато спрете да употребявате " груби сапуни ". Разбира се, една област, която той не е спрял да мие със сапун и постоянно, са ръцете му.

" Шампоанът лишава косата от естествените масла, а балсамът ги замества със синтетични масла. Ако съумеете да прекъснете този цикъл, косата ви в последна сметка ще наподобява по този начин, както преди да употребявате тези артикули ", споделя той.

Разбира се, опитът лишава време. " Ефектите не стартират за една нощ. Не са незабавни. Всъщност процесът на прекъсване на къпането и потреблението на шампоан, сапун или дезодорант беше еволюционен.

" Имаше моменти, в които желаех да си взема душ, тъй като ми липсваше, миришех неприятно и се усещах лоен. Но това чувство изчезна с течение на времето ", спомня си той.

Както написа Хамблин, " ние не сме еволюирали, с цел да " миришем ", а сме еволюирали в естетика със защитните микроби, които просто се е случило да ни се костват неприятни ".

В книгата си Хамблин изяснява и какво прави, с цел да поддържа хигиената си. Той взема душ " единствено с вода, бързо, изключително когато косата ми е малко мръсна. Въпреки че можете да ексфолирате или да премахнете маслата, просто търкайте с ръце и разресвайте косата понякога ", написа той.

В книгата той пази тезата, че сегашната персонална хигиена е съвременна идея, защото множеството хора не са имали достъп до течаща вода до последните 100 години.

Хамблин дефинира вземането на душ като желание, а не като здравна нужда. Всъщност има тъкмо толкоз хора, които не обичат да се къпят, колкото и такива, които го вършат.

Лекарят разказва това и като минималистичен метод, защото този вид понижава разхищението на вода и телесни артикули, които могат да бъдат нездравословни за околната среда. На екологично равнище това е отлично решение.

Хамблин споделя, че не има намерение да споделя на никого какво да прави, а единствено да показа своите открития. Въпреки че го предлага на първо място за хора с кожни проблеми.

" Можете да започнете с по-кратки, по-редки, по-студени душове и с по-малко сапун ", показва той, като напомня също, че кожата е резултат от метода на живот, който води всеки един от нас: часовете сън, храната, стресът, физическата интензивност - всичко това може да окаже въздействие върху кожата ни.

В доста промишлености за грижа за кожата се продават ненужни и даже нездравословни артикули, споделя Хамблин. " Маркетинговата машина ни кара да се усещаме " по-малко от ", с цел да ни продава артикули, които ни допълват ".

Както заключава Хамблин, учредените на доказателства компании биха възприели противопоставен метод към грижата за кожата и хигиената: по-малко е повече. Тъй като това в никакъв случай няма да докара до основаването на компании за милиони долари, ние продължаваме да жертваме здравето си в името на марката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР