Джакарта - столицата на Индонезия, може да се озове под

...
Джакарта - столицата на Индонезия, може да се озове под
Коментари Харесай

Заради топенето на ледовете столицата на Индонезия може да се озове под вода до 2050 г.

Джакарта - столицата на Индонезия, може да се озове под водата до 2050 година, предизвестява Phys.org, базирайки се на данни на Националната организация за проучвания и нововъведения

Експертите са на мнение, че в случай че не бъдат взети нужните ограничения за понижаване на последствията от световното стопляне, доникъде на века ще бъдат потопени минимум 25% от мегаполиса.

Повишаването на температурите провокира размразяване на ледниците в Антарктика, Гренландия и на Хималаите. Това покачва последователно равнището на международния океан и слага под опасност крайбрежните региони на Земята. Силните циклони и приливите, провокирани от климатичните промени, както и проливните дъждове ще задълбочат обстановката.

За решаването на тези проблеми са нужни големи старания, се споделя в публикацията.

Според последните проучвания на IPB University, сред 2019 и 2020 година разнообразни елементи на Джакарта са били застрашени от потопяване с 1,8 – 10,7 см. Една от аргументите за такова събитие е всеобщото потребление на подпочвени води. Това основава празни пространства под столицата и провокира слягане на почвата. Успоредно с това равнището на международния океан се усилва и в този момент е с 13 – 20 см по-високо, в сравнение с през 1900 година

В публикацията се акцентира, че даже американският президент Джо Байдън през юли е посъветвал Индонезия в идващите 10 години да реалокира столицата си на друго място, защото поради изменението на климата Джакарта може да остане под вода.

Учените нееднократно обръщат внимание на нуждата от намаляване на последствията от световното стопляне на Земята. Повече от 190 страни подписаха Парижкото съглашение, което планува да се задържи повишението на температурата на планетата в границите на 1,5 ºС. Съгласно този проект, страните би трябвало да подхващат съответни ограничения за адаптиране към климатичните промени, понижаване на нездравословните излъчвания и преход към възобновими източници на сила.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР