Дж. Р.Р. Толкин е разгърнал креативния си гений дори още

...
Дж. Р.Р. Толкин е разгърнал креативния си гений дори още
Коментари Харесай

Толкин не само е разказал за Средната земя, нарисувал я е!

Дж. Р.Р. Толкин е разгърнал изобретателния си талант даже още повече от това, което си представяте. Той освен е измислил и разказал за Средната земя в „ Хобитът “ (1937) и „ Властелинът на пръстените “ (1954), само че я е и нарисувал. Прибавете в този момент към описа и илюстрациите и елфическия език, както и този на орките, които също са плод на красивия му разум. Разбирате в този момент какво е „ впечатляващо “, „ необикновено “ и „ извънредно “, нали?

Отскоро артистичната мощ на Толкин е обект на изложбата в Morgan Library & Museum в Ню Йорк. Обикновено тази експозиция се намира в Бодлиевата библиотека в университета в Оксфорд. В нея е показана най-голямата селекция на свързани с Толкин материали, в това число фотографии от детството му (той остава сирак на 12 г.), както и последната чернова на „ Хобитът “, скици и рисунки с водни бои, които са корица на кутията на трилогията „ Властелинът на пръстените “, оповестена сред 1973 и 1980 година

Сред експонатите е и ръчно рисуваната от Толкин географска карта на Средната земя – от вкъщи на хобитите, за който създателят е бил въодушевен от пейзажите на Бирмингам, където е отраснал, та до Мордор, превзет от злото. Също по този начин има и скица, в която е проследен ден по ден пътя на всеки един от героите – Фродо Бегингс, Арагорн, Гандалф Сивия – всеки по своя път.



Изложбата също по този начин хвърля взор и върху персоналния живот на Толкин. Включен е портрет на жена му Идит Брат, съпроводен от записка, в която е написал, че техният романс е въодушевил историята на Берен и Лутиен, упоменати във „ Властелинът на пръстените “ и в детайли разказани в " Берен и Лутиен ". Освен това има и очарователни картички от дядо Коледа за децата му, написани от треперещата му ръка (на Северния полюс е студено все пак).

Знае се, че първата аудитория на „ Хобитът “ са били точно децата му. За тях това са били истории преди лягане, тъй че не са били изключително щастливи, че татко им ще ги показа със света. До ден сегашен тръстът, който ръководи наследството на Толкин, е извънредно внимателен и ревнив към него (в тази връзка ще е забавна реакцията им към идния биографичен филм " Tolkien " ).



Самият Толкин не е имал високо мнение за рисунките си. „ Те са мои, притеснявам се, с изключение на корицата са неприятни “ – това е написал за тях в първото издание на „ Хобитът “.

Независимо от това, подобна експозиция е изобретение на още един артистичен гений у писателя – от драсканици по вестници, до момента в който е попълвал кръстословици, до нереални рисунки, които са включени в скицник, който нарекъл „ The Book of Ishness ". Дори тези, които считат, че са осведомени в дъбочина с епопеята на Фродо, ще научат нещо ново. 

Вижте в нашата изложба и някои от илюстрациите и артефактите, включени в изожбата в Ню Йорк.
 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР