Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети Българската

...
Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети Българската
Коментари Харесай

Предложеният дизайн на българските евромонети е получил одобрение от ЕС

Дизайнът възпроизвежда актуалните знаци, изсечени върху българските разменни монети
Българската национална банка завърши процеса по координиране и утвърждение на дизайна на българските евромонети. След постигането на цялостна правна конвергенция на Българска народна банка с признатия през януари т.г. нов Закон за Българска народна банка, това е последваща значима стъпка, която институцията извърши при подготовката за пълноправно участие на страната ни в еврозоната, заяви националната банка.

Дизайнът възпроизвежда актуалните знаци, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник - на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски - на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски - на монета от 2 евро).

Предстои да се изработят евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството и узаконяване на българския " Монетен двор " ЕАД. След това ще се пристъпи към постоянно произвеждане на нужните количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на Европейски Съюз за приемането на еврото от Република България. Считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство ще стартира и издаване на евромонетите с българските знаци.

Българското държавно управление, както и Българска национална банка сочат първи януари 2025 година като целева дата за приемане на България във валутния съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР