Див сибирски тигър предизвика паника в североизточната китайска провинция Хейлундзян,

...
Див сибирски тигър предизвика паника в североизточната китайска провинция Хейлундзян,
Коментари Харесай

Тигър предизвика паника в Китай, напада хора и коли

Див сибирски тигър провокира суматоха в североизточната китайска провинция Хейлундзян, откакто атакува хора, оповестяват локалните медии. Голямата котка се разхождала край селцето Линху наоколо до съветската граница.

Хищникът бил видян за първи път към 7 часа сутринта в петък от Джан Шужи, гражданин на селото, който неотложно се обадил в полицията, заяви в събота The Beijing News.
Снимка: Weibo  Тигър провокира суматоха в Китай, атакува хора и коли (ВИДЕО)

Джан споделя, че когато споделил на фамилията си какво е видял, те не му повярвали.

" Казаха, че приказвам нелепости, само че по-късно хората от селото започнаха да идват и да се събират в двора ми, с цел да следят животното, което съвсем час не правеше нищо друго, с изключение на да лежи покрай електрически трансформатор, изяснява още мъжът.

Полицаите наредили на селяните да се върнат по домовете си и да заключат прозорците и вратите. Предупреждението обаче, пристигнало прекомерно късно за жена, която работела на полето. За благополучие, при срещата си с тигъра тя не потърпевша съществено, защото животното единствено я блъснало.

След това младият тигър нападнал автомобил, чупейки един от прозорците, само че никой от пасажерите не бил ранен, се споделя в известието на локалните управляващи.

„ Извиках им да се скрият, само че тогава тигърът атакува колата ми “, показа потърпевшиата.

По боята на возилото още стояли следите от ноктите и големите лапи на хищника.



След това огромната котка се насочила към двама фермери, работещи на полето, описа свидетелката Ван Сюе, която пътувала в нападнатия автомобил.



Властите се обадили в Център за избавяне и отбрана на диви животни, от където изпратили екип да хване тигъра. Служителите на центъра обаче се забавили доста и огромната котка била хваната чак към 21:00 ч. благодарение на няколко упойващи стрели. Този способ на залавяне бил нужен, защото 200-килограмовият мъжки представлявал сериозна опасност за живота на хората, разяснява пред медиите шефът на центъра за диви животни Куи Ян.

" Ако беше видян надалеч от селото, можехме просто да го насочим назад в гората ", добавя още той.



След като били взети проби от кръв и ДНК, с които да схванат от къде може да е пристигнал тигърът, екипът го трансферирал в резервата в Муданджианг на към 250 км от мястото на случая, заяви Science and Technology Daily.

Фън Лимин, специалист по котки в Пекинския педагогичен университет, споделя пред South China Morning Post, че тигърът може да е пристигнал от планините Сихоте-Алин в Русия. Въпреки това, има по-голяма възможност да е пристигнал от националния парк " Тигър и Леопард " в североизточната част на Китай, на границата на провинции Хейлундзян и Дзилин.

„ През последните няколко години дивите животни процъфтяват в националния парк и техният брой се възвръща “, изяснява още преподавателят, съгласно който в бъдеще може да се чакат още сходни срещи в селата в провинция Хейлундзян.

В на независимост измежду природата живеят към 500 сибирски тигъра, най-вече в Русия, като по-малко от 30 населяват Китай.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР