Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали

...
Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали
Коментари Харесай

Доходите на болничните директори - 42 на сто вземат между 100 и 800 хил. годишно

Директорите на две държавни и една общинска болница са получавали чист месечен приход от над 40 000 лв. през 2022 година, оповестява Това демонстрират данните от подадените от тях заявления в Комисията за противопоставяне на корупцията. 

Седем директори на държавни и общински лечебни заведения са били с доход сред 300 000 и 800 000 лв. на година. Освен заплатата, тук се включват да вземем за пример клинични проучвани, заплащани от фармацевтични компании, работа като едноличен търговец, консултантска активност.

Тези данни за следващ път онагледават, че съществува голям дисбаланс в размера на заплащането сред управленията и медиците, които работят в лечебните заведения. 

Не всички шефове са показали приходите си в подадените заявления за 2022 година.

67 429 лв. – толкоз получава приблизително на месец от заплата и друга стопанска активност шефът на общинската Белодробна болница в Хасково.

" Става въпрос за научна активност - присъединяване в наблюдаване на пациенти в клинични изпитвания главно, също така имам и консултантска активност ", е обяснението пред Българска национална телевизия на Веселин Калфов - шеф на СБАЛПФЗ - Хасково. Той има и частен кабинет.

На второ място е шефът на " Майчин дом " в София проф. Иван Костов - с над 50 000 лв. месечно. Тази година в болничното заведение имаше митинги против него, от Министерство на здравеопазването правеха инспекции, не откриха нищо. По мотив внезапно отворената ножица на приходите в " Майчин дом ", само че и в други лечебни заведения в страната сегашният министър на опазването на здравето проф. Хинко Хинков е разяснява неведнъж, само че ограничавайки се главно до моралния аспект.

С над 42 000 лв. на месец на трето място по приходи измежду шефовете се подрежда ръководителката на общинската очна болница във Варна Христина Групчева. И тя, сходно на проф. Костов е отказала коментар пред публичната телевизия. И в тази болница не са достигнати равнищата на заплати на медиците според КТД по данни на Министерство на здравеопазването към месец юни.

В КТД в бранш „ Здравеопазване “ са указани началните съществени заплати. В взаимозависимост от лечебното заведение се планува шеф на клиника да получава не по-малко от 2200 - 2500 лева, шеф на поделение – не по-малко от 2100 – 2300 лева, доктор с две специалности – 2050 – 2200 лева, доктор с една компетентност - 2000 – 2100 лева, доктор без компетентност – 1900 – 2000 лева, основна здравна сестра – 1550 – 1650 лева, старша здравна сестра – 1500 – 1550 лева, медицински сестри, акушерки, лаборанти, рехабилитатори, зъботехници, помощник-фармацевти – 1450 - 1500 лева, санитари – 910 лева Наскоро от сдруженията на общинските, регионалните, университетските и частните лечебни заведения регистрираха, че няма по какъв начин да реализират тези равнища, в случай че не се усилят стойностите на клиничните пътеки. 

По данни на здравното министерство едвам 12 от 61 държавни лечебни заведения дават заплати на чиновниците си по отношение на заложеното в Колективния трудов контракт за всички категории. Общинските лечебни заведения, покриващи минимална ставка от към 2000 лв. за доктор, са 17 от 120, или едвам 14%. Тези лечебни заведения постоянно страдат от липса на експерти и поддържат отделения на ръба, с неприятна материална база. Същевременно обаче данните, показани от Българска национална телевизия, демонстрират, че солидно наличие навръх шефове на сходни лечебни заведения в челото на таблиците по приходи. Така ръководителите на общинските лечебни заведения в Карнобат, Самоков, Мадан и Сандански са в топ 10 при шефовете на лечебни заведения с приходи от заплата и добавки към нея над 100 000 лв. годишно.

На този декор - 42% от шефовете на държавни и общински лечебни заведения имат годишен приход сред 100 000 и 800 000 лв.. Седем шефове на година съумяват да изработят над 300 000.

Има големи разлики и в заплатите на шефовете на разнообразни лечебни заведения. В МБАЛ Карбонат да вземем за пример единствено от заплата и добавки към нея шефът получава над 214 000 лева годишно, до момента в който в " Пирогов " - 65 000 лв..

10 са столичните държавни и общински лечебни заведения, в които шефовете получават годишна заплата и добавки към нея над 100 000 лв..

В 16 шефовете имат годишен приход от заплата, работа като едноличен търговец, други контракти или други стопанска активност? Това са 16 лечебни заведения.

34 държавни и общински лечебни заведения в страната имат шефове със заплата и добавки към нея над 100 000 лв. годишно.
 Източник КПКОНПИ/БНТ
77 са лечебните заведения с приходи с изключение на от заплата и от други контракти, работа като еднолични търговци или друга стопанска активност над 100 000 лв. за 2022 година.
 Източник КПКОНПИ/БНТ
Според нормативната уредба директорските заплати са обвързани с разнообразни индикатори. Към главната заплата се прибавят клас, ДМС, преподавателска и частна активност, клинични изпитвания.

Министерство на здравеопазването обмисля частична смяна на методиката - само че единствено за държавните лечебни заведения. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР