Директорът на Областната дирекция на полицията в Пловдив - старши

...
Директорът на Областната дирекция на полицията в Пловдив - старши
Коментари Харесай

Директорът на пловдивската полиция ексклузивно пред БЛИЦ TV за войната по пътищата, футболното хулиганство, ударите по ало измамниците и икономическата мафия

Директорът на Областната дирекция на полицията в Пловдив - старши комисар Атанас Илков, застана пред камерата на БЛИЦ TV, с цел да беседва с репортера ни по настоящи, притеснителни и публично значими тематики. От както седна на високия стол, старши комисар Илков организира огромни акции в града и региона. Една от огромните задания на дирекцията са превантивните ограничения, с които да бъде понижена войната по пътищата. От началото на годината в Пловдивско живота си при произшествия са изгубили 46 души. Статистиката демонстрира, че броят на жертвите спрямо предходната година е намалял, само че все пак на автомагистрала „ Тракия” и на уязвимите точки в района се извеждат от ден на ден служители на реда за предодвратяване на произшествия. Илков приказва и за аргументите за ужасяващите мелета-алкохол и превишена скорост, несъобразена с пътните усвловия.

Ударите по ало мафията, бичът на нашето време и акциите върху икономическите нарушители също са акцент в работата на дирекцията. Вземат се ограничения против футболното безчинство. БЛИЦ напомня, че преди дни в Пловдив крайният съветски ултрас Маским Тук провокира всеобщо сборичкване по време на футболна среща за снимане на филм.

Тогава полицията се намеси и предотврати съществени пострадвания, 10 от футболните хуигани бяха задържани. Според старши комисар Илков сходни прояви изрично трява да спрат и да бъдат предотвратявани, с цел да не стават децата очевидци на сходни експанзии и зверства.



-Г-н Илков, в последните години зачестиха злополуките със гибел на пътя, знаем, че и страната, и вие, предприемате превантивни ограничения, само че какво се случва тъкмо, с цел да се предодвратяват тези тежки произшествия?
-Да, фактически, по този начин е. Пътната конюнктура е доста усложнена. Независимо от това, че Областната дирекция като цяло бележи спад в записаните тежки пътно-транспортни катастрофи, статистиката демонстрира, че потърпевшите, ранените при пътно-транспортни катастрофи през 2017 година са намалели със 140 индивида, а убитите при произшествия към днешна дата са намалели с 21 души. Това обаче не ни прави спокойни и не е съображение да бъдем по-занижени от към надзор и дейности, които ние би трябвало да предприемем във връзка с пътната конюнктура и пътната сигурност. Това е един от целите на Министерство на вътрешните работи. В разследване на това сме оптимизирали извънредно доста нашата организация на работа, извеждаме непрестанно в допълнение сили по уязвимите места, по основните пътища, на автомагистралата, където имаме централизация на пътно-транспортни катастрофи. Правим го предвид на това да стопираме и да понижаваме случаите, в които умират хора или получават тежки пострадвания, контузии и увреждания, които остават за цялостен живот. Обръщаме съществено внимание най-много на аргументите, които водят до тежките пътно-транспортни катастрофи, а това са алкохолът и придвижването с превишена скорост, несъобразена с пътните условия. Още повече в този момент, когато идва зимният интервал, водачите би трябвало да станат още по-бдителни, деликатни и виновни на пътя, по този начин, че да понижим тази черна статистика. От началото на годината до този миг на територията на област Пловдив има 46 починали. В тази връзка, както във връзка с битовата престъпност, по този начин и на пътният травматизъм, двете категории са включени в целите на министерството, сме образували едни взаимни екипи от чиновници на бранш Пътна полиция и от районните ръководства, които обезпечават взаимно наличие в дребните обитаеми места, там, където в естествения работен развой това по-трудно се случва.

-Все още ли има места, в които един служител на реда обслужва две или три села?
-Да, има. И няма по какъв начин към сегашния миг ние да си позволим този комфорт един чиновник да обслужва едно обитаемо място. Така, че с ресурса, с който разполагаме, вършим организацията по подобен метод, че да можем от време на време да насищаме с полицейско наличие местата, в които има проблеми. Установяваме такива места от анализите, които вършим всекидневно. Целта е да можем по-ефективно да противодействаме на тези процеси, които се случват в тези обитаеми места.

-В тази връзка, до къде стигна следствието с експанзията в ромската махала в град Баня и набитите от група роми чиновници на Горско стопанство Хисар? Там казусът беше изключително поразителен.
-Да, фактически противен случай, случай, в който има формирани две досъдебни производства. В разследване на това беше извършена полицейска интервенция на територията на община Карлово в ромските махали. Непосредствено след тази полицейска интервенция, която беше предизвикана от случая с горските чиновници, беше извършена и още една такава. При двете полицейски интервенции имаме формирани общо формирани пет досъдебни производства. Те касаят нанесени телесни повреди на горските чиновници. Едното досъдебно произвеждане е за заличаване и увреждане на имущество, това бяха колите на горските, имаме за нелегално оръжие и акцизни артикули. Проведените две профилирани полицейски интервенции дадоха един доста добър резултат, което е видно от оценката освен на общината, а и на жителите в региона.

-От както сте шеф на полицията в Пловдив, проведохте няколко огромни интервенции, нанесохте няколко удара на незаконния свят. В смеха с ало измамници беше хванат един от полицаите-заместник-началника на Трето районно управление (на МВР). Напълно разрушена ли е тази група и разкажете ни за другите случаи, в които ударихте телефонната мафия.
-Първо желая да отбележа, че няма заместник-началник, имаше чиновник на Трето районно управление (на МВР), който по някакъв метод беше съпричастен с един от случаите. Телефонните измами са също един от бичовете на нашето време, извънредно тежко за доказване закононарушение. Имаме си ги в района задоволително доста, бележим растеж, имаме няколко интервенции против телефонните измамници. Имаме извънредно положителни резултати, което от своя страна докара до понижаване броя на осъществените телефонни измами. За това съм доста признателен на сътрудниците, които свършиха една извънредно добра работа в един къс интервал от време със взаимоотношение с сътрудници от Националната полиция, регионални дирекции в страната и други. Продължаваме работа в тази посока с оглед освен доказване на незаконната активност на лицата, които заловихме, а и в чисто предпазен проект. Искаме се нашите послания да стигнат до оптимален брой хора, по този начин, че да не позволява телефонните измамници да ги притеглят като хората като жертви на това закононарушение.

-Кажете за ударите по икономическата мафия, които също зачестиха, от както вие сте тук?
-Да, имаме много сполучливи интервенции в тази тенденция. Пак се връщам на целите, които сме заложили, точно акцизите, акцизните артикули, тютюневите произведения, горивата, златата и марковите облекла. Постигнахме извънредно положителни резултати, само че не споделям, че с това сме решили проблемите в района. Продължаваме интензивно работата с всички сътрудници, които биха могли да ни бъдат потребни в тази тенденция, с извънредно положителното взаимоотношение с Районна и Окръжна прокуратура в Пловдив. В тяхно лице имаме един добър сътрудник, имаме тяхната поддръжка и това значително е формулата за положителните резултати, които реализираме.

-Да ви насоча към футболното безчинство. Преди седмица имаше ексцесии в Пловдив сред две футболни агитки по време на мач. Как е бил позволен в България този краен ултрас Маским Тук и за какво е бил позволен да влезе като публицист на стадиона?
-Допускането му до спортното оборудване не бих го коментирал, тъй като това е работа от защитата на стадиона. Изключително противен случай, при който се обърна много внимание и то основателно, тъй като не може на една футболна среща да ставаме очевидци на сходни феномени.

-Той е предизвикал багра, с цел да снима филм и преди този момент също е взел участие в боеве тук, в България?
-Да, този господин е имал някаква своя цел, която той по някакъв метод осъществя на въпросното спортно мероприятие. На този стадий аз не мога да се наемам с отговор по какъв начин е влезнал на територията на България. По-обезпокоителното е, че реализира тези си планове на стадионите. Това не би трябвало да го позволяваме и предвид на събитието, което се случи, сме набелязали много ограничения за в бъдеще по този начин, че това да не се позволява. Съдът беше праволинеен към тези техни деяние. Максим Тук и останалите са с наложени санкции да не посещават такива събития в рамките от 1 до 2 години. Има формирани досъдебни производства, по този начин, че цялата суровост на закона ще бъде приложена. Отделно от тези наказания, които бяха наложени, ние ще си вземем и наши ограничения, тъй че тези лица да не бъдат допускани допускани до стадионите. С управлението на клуба сме провели среща, на която сме прецизирали някои наши бъдещи взаимоотношение, с цел да не се позволяват повече сходни ексцесии и децата да не стават повече очевидци на сходни феномени. Защото на стадиона участваха доста деца, които станаха очевидци на тази грозна картина. Аз споделям, че това не е метода, по който би трябвало да се възпитават деца.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР