Директорът и основател на “София филм фест бе награден с

...
Директорът и основател на “София филм фест бе награден с
Коментари Харесай

Стефан Китанов бе удостоен с Ордена на Британската империя

Директорът и създател на “София филм фест ” бе награден с Ордена на Британската империя на специфична гала на 20 октомври в резиденцията на Британското посолство. Наградата бе връчена от посланика на Англия Н. Пр. Роб Диксън. Отличието се дава от  Н.В. Чарлз III за изключителния принос на Стефан Китанов за популяризация на Британското кино в България, оповестяват от Арт Фест.

" С изключителна горделивост и признателност одобрявам тази премия. Присъждането на Ордена на Британската империя е голямо самопризнание за мен, моето семейство, сътрудниците от Британския съвет, Арт Фест, София Филм Фест, Дома на киното и всички институции, сътрудници и другари, с които успяхме да сътворяваме кино събития и кино през миналите повече от 30 години в България. Можеш самичък да напишеш книга, да нарисуваш картина, да изпееш ария, да посадиш дърво. Но основаването, проявлението, разпространението, представянето на кино е групово занятие. Посвещавам това отличие на всички, с които бяхме дружно и ще продължаваме да бъдем по пътя на киното. " - показа Стефан Китанов на церемонията.



Медал на Британската империя получи също и градинарят на резиденцията Валентин Въльовски, пишат от Арт Фест.

Н. Пр. Роб Диксън показа на церемонията:

" Много се веселя, че Негово Величество реши да отличи заслугите на господин Китанов за показване на английското кино в България в продължение на повече от 30 години. Като основател на София Филм Фест през 1997 година, след извънредно сполучливите фестивали Рок Филм Фест 1993, Рок Филм Фест 1994 и Монти Пайтън Фест 1996, осъществени в партньорство с Британския съвет, господин Китанов има забележителен принос за развиването на културните връзки сред Обединеното кралство и България, като предлага отличните английски филми на българските фенове. "



Орденът на Британската империя е основан на 4 юни 1917 година от крал Джордж V и се присъжда за изключителни заслуги и достижения в региона на изкуството и науката, за принос към обществото отвън държавната работа и за работа с разнообразни благотворителни организации и организации, насочени към възстановяване благосъстоянието на хората.

Петте степени на Ордена в низходящ ред са: Рицар или Дама на огромния кръст на Ордена на Британската империя (GBE) Рицар командор (KBE) или Дама командор на Ордена на Британската империя, (DBE) Командор на Ордена на Британската империя (CBE) Офицер на Ордена на Британската империя (OBE) Член на Ордена на Британската империя (MBE).
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР