Дипломацията е инструмент на политиката, а политиката този път не

...
Дипломацията е инструмент на политиката, а политиката този път не
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Войната се върна в Европа като начин на мислене

" Дипломацията е инструмент на политиката, а политиката този път не водеше към мир. Към тази война ние вървяхме дълго, настойчиво и праволинейно, това не стана за една нощ. Войната се върна в Европа не като факт, а като метод на мислене , като морално оневинен инструмент за решение на разногласия. Мирът изчезна като положение, като разбиране в интернационалната лексика и като цел в интернационалната политика ". 

Това сподели пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института по стопанска система и интернационалните връзки. 

Според него " виждаме следващата стъпка към интернационален хаос ". 

" Следвоенният международен ред се гради върху институции и интернационално право. През последните години правилата поредно се нарушават, институциите се заобикалят, договорите се пренебрегват или не се съблюдават, годните в интернационалните връзки законови правила, подлежащи на надзор, се подмениха с понятието " основани на правила връзки сред страните ". Но сред право и правила има разлика. Първото е общовалидно, второто се дефинира от обособени страни в сходство с техните ползи. Следвоенният международен ред ерозира, само че на негово място не изкристализира нов подобен, а стартира да се утвърждава институционален и юридически нихилизъм . Вече водещ е салдото на силите ". 

В предаването " Нещо повече " Кючуков добави, че ходът на боевете в Украйна дефинира хода на договарянията , " положително е, че двете страни седнаха на масата, негативът е, че няма информация за понижаване на интензивността на сраженията ". 

" Важно е какво статукво ще фиксира прекратяването на огъня . Каквото и военно статукво да реализира Русия, на нея ще ѝ е мъчно да го закрепи политически. Тя няма нужния политически запас, който да ѝ обезпечи поддръжка в интернационален проект. Най-тъжният абсурд е, че довчерашният неизпълним проблем, дал старт на войната - за участието на Украйна в НАТО, през днешния ден наподобява измежду най-лесно разрешимите . Защото и президентът Зеленски обществено позволи безпристрастен статут и търсене на други гаранции за сигурност отвън участието в НАТО. Но проблемите с Крим, с Луганск, с Донецк, с военната експанзия към Украйна дълго ще тровят интернационалните връзки ". 

По думите му дипломацията постоянно има място, " даже когато би трябвало да фиксира следвоенно статукво, войната не взема решение проблемите "

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР