Динята е много вкусна, когато я хапвате, нарязана на резени

...
Динята е много вкусна, когато я хапвате, нарязана на резени
Коментари Харесай

Нестандартни десерти с диня

Динята е доста вкусна, когато я хапвате, нарязана на резени с кората или на части, само че от нея могат да се подготвят доста вкусни и ексцентрични десерти.

Сорбе от любеница е вкусна изненада за гостите ви. Ако го приготвяте за деца, не добавяйте алкохол. Необходими са 400 грама любеница без кората, които се пасират и четири късчета любеница. Освен това ще ви трябват 80 грама захар, 60 мл бяло изсъхнало вино, 20 грама мед, клонка мента, 10 мл лимонен сок.

Захарта, медът и 100 мл вода се смесват и се кипват. Свалят се от огъня и се прибавя пасираната любеница, виното и лимоновият сок. Разбъркват се с миксер. В купички се поставя по едно късче любеница и се залива със сместа. Замразява се във фризер и се украсява с листенца мента при поднасянето.

Динята с шоколад ще стане обичана на хлапетата. Необходими са 100 грама млечен шоколад, три-четири резена любеница с дебелина към три сантиметра, 20 грама фъстъци.

 Нарязана любеница в чаши

От резените се отстранява кората, всеки комат се разрязва на едри триъгълници с необятна основа. Отстраняват се семките. Фъстъците се счукват в хаванче.

Шоколадът се начупва на дребни части и се поставя в купичка, която се затопля на водна баня. След като шоколадът се разтопи, се смъква от котлона.

Всяко късче любеница се топва с тясната страна в шоколада по този начин, че да покрие половината от дължината му. Парченцата любеница се подреждат в огромна паница и се поръсват с фъстъците. Оставят се в ледник, с цел да се стегне шоколадът.

Плодовото желе в любеница е доста гръмък десерт, подобаващ за празнична софра. Необходими са една любеница с тегло към три кг, 5 супени лъжици желатин, плодове по желание, щипка канела, 2 чаени чаши захар.

Динята се измива, разрязва се на две и деликатно се изважда меката част. В огромна тенджера се кипва вода. Всяка половинка от динята се държи по четири минути над парата с вътрешността надолу.

Вътрешността на динята се пасира, плодовете се измиват и се подсушават. Подходящи са ябълки, нарязани и обелени, вишни, череши, праскови, кайсии, грозде, ягоди, малини. Всички плодове се нарязват на ситно.

 плодова салата с любеница

Приготвя се сироп от половин литър вода и една чаена чаша захар. В този сироп се варят по две минути плодовете на порции, като се внимава да не се разнежен прекомерно. Вадят се с решетъчна лъжица.

Желатинът се накисва в топла вода, до момента в който набъбне. В отварата от плодовете се прибавя меката част на динята, останалата захар и канелата. Кипва се и се вари три минути. Прецежда се, охлажда се леко и се прибавя желатинът.

В половинките от динята се поставят по малко от плодовете и се заливат с поизстиналия сироп и се оставят на студено. Когато сиропът се стегне леко, се прибавя нова порция плодове и още сироп.

Когато и двете половини на динята са цялостни, се покриват с транспарантно фолио и се оставят за четири часа в хладилника. Готовото желе се сервира, като половинките от динята се разрязват на резени и порциите съставляват резени с кората.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР