Динята е любим плод както на възрастни, така и на

...
Динята е любим плод както на възрастни, така и на
Коментари Харесай

Кората на динята - защо е толкова полезна?

Динята е обичан плод както на възрастни, по този начин и на деца. Много хора знаят за изгодите от нея, само че малко на брой допускат, че изгодата и е освен в сочната и сладка розова сърцевина, само че и в динената кора. Да, това което нормално изхвърляме, се оказва че се употребява за лекуване на разнообразни болести, както и за козметичен артикул.

С какво е толкоз потребна динената кора?

Химичен и витаминен състав на динените кори

Основният съставен елемент на динята е водата. Съдържанието и в пулпата е минимум 90%, само че водата се намира в огромни количества и в динената кора. В допълнение към водата, динената кора съдържа: органични киселини, ликопен, пектин, захариди, целулоза, хлорофил, аминокиселини, витамини (А, С, Е, РР, група В), калий, магнезий, калций, натрий, фосфор, силиций, цинк, желязо. Също по този начин съдържа фибри, които вземат участие в нормализирането на действието на стомашния и чревния тракт.

Ползи от кората на динята

Нека разберем по какъв начин е потребно потреблението на динена кора:

- облекчава подуването, породено от проблеми със сърцето и бъбреците;

 Сладко от любеница

- възстановява водно-солевия баланс;

- намалява кръвното налягане;

- оказва помощ в битката с непотребните килограми, с деянията на целулит;

- усъвършенства общото положение при подагра;

- форсира процеса на възобновяване на организма след дълготрайно заболяване или нападателно лечение;

- извежда нездравословните субстанции от тялото;

- инхибира възпалителните процеси, които се появяват в храносмилателната система;

- предизвиква елиминирането на камъни от бъбреците, пикочния мехур, а също по този начин понижава вероятността от тяхното наново появяване;

- отстрани проблеми с изхождането;

- сухи кори на прахуляк, смесени с вода пресичат диария;

- сок от пресни динени кори се употребява външно при трофичн, и язви; фурункулоза, акне и черни точки, рани от залежаване с лека до умерена тежест;

- сок или каша от пресни кори лекува леко и умерено слънчево изгаряне;

- свеж сок от кора от любеница се употребява в козметиката с цел да отстрани пигментацията и да усъвършенства външния тип на застаряващата или отпусната кожа;

- сок от пресни кори се употребява за гаргара при възпалено гърло;

- пресни кори от любеница оказват помощ за облекчение на главоболие, а също по този начин за облекчение на пристъпите на мигрена.

Как да подготвим динените кори?

Корите от любеница се употребяват освен пресни, само че и изсушени, а също по този начин се употребяват при приготвянето на инфузии и отвари.

След като пулпата на динята е изцяло отстранена, е належащо деликатно да се в профил зелената най-външна кожа от корите и да се нареже на допустимо най-тънки филийки. Нарязаните материали се слагат на тъничък пласт върху лист за печене. Можете да изсушите на слънце или във фурната. Температурният режим на фурната може да варира сред 30-50°C. Средното време за сушене е 1.5 часа. Първо, забележителна част от влагата се изпарява, след което температурата във фурната се покачва до 65-70°C. Това ви разрешава да получите висококачествени изсушени кори, подобаващи за предпазване. Висококачествените първични материали стават нежни и леко оцветени. Сушените кори би трябвало да се слагат в ленено или хартиено пликче. Те се съхраняват на хладно и изсъхнало място.

Кората на динята, както всеки плод, е способна да натрупва нездравословни субстанции, които производителите постоянно употребяват, когато се борят с заболяванията по културите, вредителите и плевелите. За да получите изгоди без вреди е добре да употребявате кората единствено на тествани артикули, отглеждани екологично чисто без отровни химикали. Можете да избегнете нездравословните резултати, като накиснете обелените части за няколко часа в чиста и студена вода, след което суровините са подобаващи за потребление при приготвянето на отвари, както и за сушене.

Как се употребяват динените кори?

 Сок от любеница

При лекуването доста добре се е потвърдила скица, при която чаена лъжичка смлени и изсушени кори се изяжда на гладно, като се отпива малко количество топла вода с прибавяне на чаена лъжичка пъстър естествен мед. Такова лекарство оказва помощ добре, когато се приема три пъти дневно преди хранене.

За лекуване на някои болести е по-ефективно да се употребяват коричките под формата на извлеци и отвари. Лечебната запарка би трябвало да се подготвя единствено от меката обелена част на кората. 100 грама кори би трябвало да се залеят с 1 литър и да се варят на слаб огън в продължение на половин час. За да се получи отварата с високо качество, би трябвало да кисне още час, след което да се прецеди. Желателно е да се приема охладена на няколко елементи за 1 ден.

Отвара от прахуляк от динени кори се подготвя, като 1 супена лъжица прахуляк се поставя в 350 мл вряща вода. Сварете и оставете да къкри 5 минути на спокоен огън. Готовата запарка би трябвало да се остави да кисне за 60 минути. Тази течност би трябвало да бъде разграничена на 3 дози. Можете да я употребявате с малко количество мед, 30 минути преди ястие.

Извлекът се подготвя, като се употребяват сухи първични материали 150 грама сухи кори се заливат с 1 литър вряща вода и се оставя да киснат 1 час. Разделете получения размер течност на 5 дози за 1 ден, тъй че да можете да изпиете по 1 чаша едновременно.

За извлек можете да употребявате прахуляк, получен от сушени динени кори, смлени в блендер или кафемелачка. За 0.5 литра вряща вода са ви нужни 2 с.л. подобен прахуляк. Оставете да кисне за 40–45 минути. Полученото количество би трябвало да бъде разграничено на 3-4 дози дневно. Трябва да се употребява след хранене.

Противопоказания при консумация на динени кори

 Сладко от динени кори

Когато употребявате динени кори, би трябвало да запомните, че те са мощен диуретик и заради това изхвърлят калий от тялото. Следователно е наложително да включите храни, съдържащи този детайл в диетата.

Трябва да се внимава да при съществуване на самостоятелна нетърпимост, както и тежки алергични реакции. Много е значимо да се следват рекомендациите за дозирането на съставените елементи в процеса на подготвяне на отвари или лечебни извлеци.

Вижте още за изгодите от динените семена. Ако ли пък още не сте пробвали неповторимия усет, вижте по какъв начин да приготвите сладко от динени кори.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР