ДИМИТЪР БОРИСЛАВОВ ЗДРАВКОВ е роден на 15 юни 1977 г.

...
ДИМИТЪР БОРИСЛАВОВ ЗДРАВКОВ е роден на 15 юни 1977 г.
Коментари Харесай

Димитър Здравков: Образованието е сериозният проблем

ДИМИТЪР БОРИСЛАВОВ ЗДРАВКОВ е роден на 15 юни 1977 година в София. Живее в с. Катуница, община Садово. Висшето си обучение приключва през 2005 година в Аграрен университет - Пловдив, и Институт за обществена интеграция (ИСИ). Два мандата е общински консултант от Българска социалистическа партия в община Садово. От 4 ноември 2011 година и досега е кмет на община Садово - втори мандат определен с листата на Българска социалистическа партия. Семеен, с едно дете.

- Г-н Здравков, кои са целите на община Садово и към какво бяха ориентирани вашите старания като кмет на общината?

- И през предходния, и през сегашния мандат целите ни са инфраструктурата, детските градини и културните домове.

През последните 2 години община Садово построи независимо звено, което да приготвя и да асфалтира улиците. За актуалната година имаме упорит проект - 7 километра нови асфалтирани улици. През предходната година направихме 3,5 километра.

През последните 4 години обновихме детските градини, които не бяха санирани, в двете най-големи обитаеми места - Болярци и Катуница. От 10 дни сме оповестили социална поръчка за дотъкмяване на новата детска градина в град Садово, която ще бъде приключена с заем на общината. Обръщахме се няколко пъти към страната в лицето на държавното управление, само че то отхвърли. Изглежда, младежите и децата не са му приоритет, или по-скоро има определени общини, на които да се оказва помощ, потвърждавайки, че всички са равни. Напротив, имам писма от държавното управление, в които ни отхвърлят финансиране и ни карат да изтеглим заем.

- Българска социалистическа партия има упоритост " Визия за България " да прерасне във визия за всяка община, тъй като всяко обитаемо място има свои проблеми.Вие подкрепяте ли това предложение?

- Въпросът може да се раздели на две елементи. Единият е финансов, а другият - проблематичен, въз основата на целите и проблемите в съответната община. Винаги съм упорствал, че за всяка община би трябвало да се очертаят главните проблеми и да се търси финансиране за тяхното решение. В момента оставам с усещането, че се работи на парче. Отваря се дадена стратегия, вижда се какво може да се финансира, какви пари да се получат и се спускаме да решаваме проблем - незначителен или не, няма значение, значимото е да се усвоят някакви пари. Напълно поддържам визията, че е належащо да се направи оценка на проблемите в дадена община, да се очертаят целите, на тази основа да се структурират стратегиите и те да бъдат ориентирани за решение на проблемите.

Другият аспект на въпроса е чисто финансов. Все още има общини в България, които се устоят с помощта на държавните дотации. Настоявал съм за избрани спомагателни финансови източници, които могат да бъдат дадени на общините от селски вид като нашата, само че това не се приема. Говореше се част от налога върху общия приход да се отчислява за общините - не се одобри. В същото време непрестанно със законови промени и с други нормативни документи се трансферират отговорности на общините, а финансова обезпеченост няма. По този метод финансовото ни задължение непрестанно се натоварва.

- На кои предпочитани области за развиване би трябвало да заложи община Садово през идващите години?

- Приоритетните области за развиване не могат да се дефинират с няколко фрази, тъй като в тях влизат обучение, инфраструктура, обществени услуги, просвета, опазване на здравето и прочие В общините от селски вид популацията е застаряващо. Колкото и да сътворяваме нови обществени услуги, те са незадоволителни. Ще дам образец с персоналните асистенти. Кандидатстваме по стратегии и ни отпускат някаква численост за персонални асистенти, само че потребностите на общината са двойно по-големи - или даже тройно, с доста по-голям запас като часове, в които би трябвало хората да бъдат обслужвани.

За да се влага в инфраструктурата, страната би трябвало още да усилва финансовите разноски за общините. Има общини, които напълно разчитат на такива пари, само че има и такива, които са теглили заеми, с които да съфинансират своите планове, и огромна част от постъпленията им отиват за връщане на заеми. Тези общини нямат свежи финансови средства, които да влагат в нещо ново.

Казваме, че сякаш образованието върви добре. Виждам, че върви в някакви насоки, само че едно са учебните заведения в огромния град, а друго - при нас. В момента учебните заведения се заемат от ромския етнос, което ние проспиваме, нищо не вършим. Голяма част от шефовете са се трансформирали във финансисти - единствено пресмятат какъв брой пари са им нужни. Бълваме необразовани хора. Затова съм безапелационен - би трябвало да се направи разлика сред учебните заведения в огромните градове, където има възпитаници, и в дребните. Тук на всеки възпитаник се гледа като на финансов инструмент - какви пари носи, и с всички старания се води битка за задържането му в учебно заведение, а какво познание и какво обучение му се дава - това остава на по-заден проект.

Положението в опазването на здравето не е по-добро. Благодарение на близостта ни до Пловдив, към момента има фрагменти, които оказват помощ. Голяма част от джипитата на територията на община Садово от дълго време са в пенсионна възраст. В общината има 6 медицински експерти в учебните заведения. С изключение на един, останалите са пенсионери, и то в много напреднала пенсионна възраст. Държавата изостава в това да дава късмет на младите за по-достъпно здравно обучение, приказвам за междинния ешелон - медицинските сестри. Не знам какво ще стане, когато те се откажат да работят. Чувам от мои сътрудници, които са в периферията на страната, че в техните общини са останали по 1-2 лекари. Може би се връща това време, когато в една община е имало един лекар и той е обслужвал всички. Ако това е пътят, не желая да мисля какво ни чака.

Областните лечебни заведения непрестанно са изправени пред мисълта за оцеляване и никой не им обръща внимание. Затова не съм окуражен, че опазването на здравето го чака нещо по-добро. Каквото и да приказваме, и там се работи на парче. Фактът, че тази здравна промяна стартира преди повече от 20 години - с 900 млн. лева при население към 8 милиона души, а в този момент сме под 7 милиона, а харчим 4,5 милиарда лева и доплащаме непрестанно, като вървим на доктор... Това демонстрира, че промяната не е ефикасна. И аз, и моите сътрудници се питаме къде е безплатното опазване на здравето?

- Успявате ли да осигурите претовареност на младежите и да ги задържите в Садово?

- В Садово има основани работни места, само че те най-много са свързани с преработвателната индустрия, със селското стопанство. На територията на общината има огромен брой дребни аграрни производители. Близостта до Пловдив, Асеновград и Първомай дава опция на част от популацията да пътува и да работи в по-големите градове.

Какво да кажа за младежите? Районът ни е селскостопански. За страдание Програмата за развиване на селските региони, общо взето, е насочена към огромните аграрни производители. Малко са фамилиите или хората, които се занимават със земеделие и имат достъп до стратегиите. Би било редно в този момент, когато се дискутира новият програмен интервал от 2020 до 2027 година, да бъде обърнато внимание и на дребните аграрни производители. Говоря за тези, които не са обединени в асоциации. Трябва да им се даде опция да слагат техните условия, тъй като това са последните хора, останали в дребните обитаеми места, които се пробват по някакъв метод да живеят тук. Би било редно и на тях, и най-много на младите фамилии да се помогне. За тях това не е бизнес за облага, а прехранване.

- Предстоят значими локални избори. Какви са вашите проекти?

- Категорично декларирам, че ще се кандидатирам. Основание ми дава постигнатото до момента. По време и на двата мандата не спряхме да работим. Имаме освен упоритостта, само че и силата да кажем, че на всички места сме създали нещо. Не съм делил по партийни цветове нито хората, нито обитаемоте места, нито кметовете. Били сме солидарни с проблемите на всеки. Не можем да оставим хората, по тази причина упоритостта ни е да продължим напред.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР