Дигиталните технологии могат да помагат по-пълноценно на благородните начинания(снимка: CC0

...
Дигиталните технологии могат да помагат по-пълноценно на благородните начинания(снимка: CC0
Коментари Харесай

AI за добро: как технологията помага в благородни каузи


Дигиталните технологии могат да оказват помощ по-пълноценно на благородните инициативи
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато става дума за изкуствен интелект, всекидневно си представяме лицево различаване, разбор на огромни размери корпоративни данни, даже разчитане на антични ръкописи, само че не ни идва мислено нищо, обвързвано с доброволчество, дела или каквито и да е благородни инициативи. Но има и положителни образци по какъв начин синтетичният разсъдък може да оказва помощ за запазване на естествените запаси, за помощ за деца-аутисти и доста други благородни инициативи. Можем единствено да се надяваме да има повече начинания като „ AI за положително ” .

През 2019 година една софтуерна компания на име DataRobot започва своя лична стратегия „ ”. Екипът на компанията от време на време отива да работи на доброволни начала в някоя нестопанска организация, отдадена на добра идея. „ Обучението на членовете на екипа на организацията да построяват и ръководят свои лични софтуерни решения в дълготраен проект е стабилно ”, споделят от DataRobot пред.

Компанията за изкуствен интелект започва програмата си през юли 2019 година след работа с Global Water Challenge в миналата година. Членовете на екипа на DataRobot са анализирали над 500 000 точки с данни, с цел да предскажат бъдещи пробиви на водопреносни системи в селските общности в Африка. След това вземат решение да „ мащабират ” опита си.

Целта на програмата е да помогне на нестопанските организации, отдадени на разнообразни дела, да основават смислени системи на база неестествен разсъдък, които са лесни за потребление и самоподдържащи се, изяснява Чандлър Маккан, основен управител и началник по практиките в региона на науката за данните и началник на „ AI за положително ” в DataRobot.
още по тематиката
Той и сътрудниците му са на мнение, че по този метод силата на цифровите технологии може да помогне по-пълноценно на благородните инициативи, в сравнение с в случай че ИТ компании партнират в еднократно събитие като хакатон или основават програмен продукт, който по-късно е сложен за поддръжка от НПО-то.

„ След като формализирахме програмата, си партнирахме с GlobalGiving, с цел да използваме техния богат опит в работата с мрежи от неправителствени организации и организации с нестопанска цел, с цел да ни оказват помощ да улесним дизайна на процеса по кандидатстване ”, споделя Маккан.

Един план от първата кохорта в програмата „ AI за положително ” се концентрира върху качеството на водата. Anacostia Riverkeeper – доброволческа група, която следи качеството на водата в речния басейн на залива Чесапийк – е построила система за прогнозиране на равнищата на ешерихия коли по водните пътища. Това се сочи като един от първите случаи, когато се употребява AI за прогнозиране на качеството на водата в целия район на залива Чесапийк.

Маккан споделя, че решението е създадено взаимно от екипа на DataRobot и организацията, грижеща се за водата. „ Експертите на DataRobot работят в тясно съдействие с бенефициентите на „ AI за положително ”, с цел да оценят казуса, който се пробват да решат, да се уверят, че е подобаващ за решение от изкуствен интелект, а по-късно да стартират да образоват чиновниците и да построяват модели, които работят за намирането на решение ”, изяснява Маккан.

„ Експертите ни са профилирани по тематики. Те са разполагаем постоянно, с цел да оказват помощ, насочат и усъвършенстват процеса на пускане на моделите, както и по какъв начин организацията може да усъвършенства резултатите и да разшири внедряването ”, добавя той.

Членовете на DataRobot също по този начин образоват екипите, които ще употребяват платформата, с цел да се уверят, че хората имат уменията, нужни за поддържане на плана с течение на времето. Маккан споделя, че програмата е същинско доказателство, че AI може да има позитивно влияние върху света.

„ Това са действителни случаи на потребление, които ние като компания може би в никакъв случай не нямаше да срещнем, в случай че не бяхме основали тази стратегия за подкрепяне на организации с нестопанска цел и неправителствени организации ”, споделя Маккан.

В момента „ AI за положително ” е отворена за кандидатстване за втората кохорта планове. Желание за присъединяване в програмата могат да заявят всевъзможни организации с нестопанска цел. Те би трябвало да сторят това до 30 април. Апликацията има четири раздела: обобщение на организацията, изложение на плана, осъществяване и незадължителна помощна информация.

Екипът на „ AI за положително ” прави оценка приложенията по три критерия:

Въздействие: по какъв начин препоръчаният план ще повлияе на общността и хората, които живеят в нея;

Рамка: планът дава ли предизвикателство и какви данни поддържат решението;

Готовност: организацията има ли потенциала и поддръжката на управлението да направи плана сполучлив?
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР