Дигиталната икономика в България расте с над 2.5 пъти по-бързо,

...
Дигиталната икономика в България расте с над 2.5 пъти по-бързо,
Коментари Харесай

Дигиталната икономика у нас расте по-бързо, отколкото в петте големи пазара в ЕС

Дигиталната стопанска система в България пораства с над 2.5 пъти по-бързо, в сравнение с в петте огромни пазара в Европейския съюз. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лилия Иванова, която взе присъединяване в Министерска среща, част от Инициативата "Три морета " във Варшава. Тя акцентира още, че средногодишният ритъм на повишаване на добавената стойност в бранша на осведомителните и информационни технологии в страната за последните 10 години е над 25%.

За последните няколко години България отбелязва 8.2% растеж на цифровата стопанска система, до момента в който при петте най-големи пазари в Европейски Съюз то е в размер на 3.1%, акцентира икономическият заместник-министър, цитирайки годишното изследване на световната консултантска компания McKinsey. Лилия Иванова посочи, че присъединяване на България в самодейността дава положителни благоприятни условия за осъществяване на стопански планове, които са значими освен в народен, само че и в районен аспект.

"За нашата страна предпочитано значение има усилването и насърчаването на цифровата съгласуваност в района. Възможностите за взаимни планове в региона на цифровите връзки ще засилят ролята на нашите стопански системи на европейско и световно равнище ", акцентира Иванова и добави, че България има всички шансове да трансформира стопанската система си в цифрова, тъй че да усили конкурентоспособността си и да се подреди измежду водачите в района. По думите й в границите на самодейността "Три морета " могат да се основат удобни предпоставки и подобаващи условия за държавите-участнички да се разпознават като районен цифров хъб в европейски и международен мащаб, съобщи пресцентърът на Министерството на стопанската система.

Заместник-министърът на стопанската система уточни, че бързото развиване на цифровата стопанска система показва стратегически благоприятни условия освен да се модернизират стопанските системи на страните, само че и промишлеността в района да стане по-конкурентноспособна, по-екологична и по-ефективна от позиция на запаси и първични материали. В рамките на Форума заместник-министър Иванова организира срещи с министъра на финансите, вложенията и икономическото развиване на Полша Йежи Квиечински и със заместник-помощника на държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Матю Бойс. На срещите бе разисквано развиването на района и усилване на икономическото съдействие в границите на самодейността.

Целта на самодейността "Три морета " е да подтиква по-бързото развиване на района сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Идеята е това да се реализира посредством ангажираност на високо ниво с акцент върху инфраструктурата, енергетиката и цифровата съгласуваност. В нея вземат участие България, Австрия, Хърватия, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР