Диетолозите препоръчват при всяко ядене да се включва храна, която

...
Диетолозите препоръчват при всяко ядене да се включва храна, която
Коментари Харесай

Високопротеинови заместители на месото

Диетолозите предлагат при всяко ястие да се включва храна, която е богата на протеини, защото те са значима част от здравословното и уравновесено хранене.

Те са нужни и в случай че сте решили да отслабнете, с цел да може при недостиг на калории да не се изгорят и мазнините на мускулите и по този начин да получите красиво и плътно тяло.

Колкото по-активен живот водите, то от толкоз повече протеини имате потребност. Средната формула е следната: в ден човек би трябвало да употребява по 0.8 грама протеини на кг тегло (това предписание не важи за децата).

Смята се, че това количество може да се получи единствено с артикули от скотски генезис. Ако обаче сте вегани или не обичате месо, тогава имаме положителни вести за вас. Съществуват не малко артикули, с които ще можете да си набавите нужната дневна доза протеини.

1. Черен фасул

Една порция от този артикул съдържа 15 грама протеини. Точно толкоз се сдържа и в 50 грама свинско месо или в 2 пилешки бутчета. Освен това черният фасул е отличен източник на фибри, витамини и минерали. В тях се съдържат и доста антиоксиданти, а също по този начин той има противовъзпалителни свойства. В този артикул се съдържат и малко мазнини, което също е неоспорим плюс.

2. Боб Лима

 Високопротеинови заместители на месото

Това е вариация на белия фасул. Има кремообразен усет, заради което той се назовава още и маслен. В него се съдържат доста фибри, желязо, магнезий, калций, протеини, мазнини и витамини. В една порция от него има 14 грама протеини, което се равнява на една порция бъркани яйца.

3. Бадем или масло от бадем

В 60 грама от тези ядки или 1 супена лъжица бадемово масло се съдържат 12 грама протеини, като толкоз има и в 400 мл мляко. Освен това то е богато на разнообразни хранителни субстанции, минерали, антиоксиданти, витамини, калций, магнезий и желязо.

4. Леща

Подобно на бобовите култури, по този начин и лещата е богат източник на протеини, като в една порция те са 18 грама. Освен това тя е богата на фибри, витамини и минерали.

5. Соя

Соята е отличен високопротеинов сурогат на месото и единствено малко отстъпва на месото във връзка с потребните антиоксиданти, които се съдържат в нея. Освен това тя е богата на витамини от група В и протеини, като в една порция те са 18 грама. Същото количество се съдържа и в 75 грама сьомга или в 180 грама извара.

6. Киноа

 Високопротеинови заместители на месото

Една чаша сварена киноа съдържа 8 грама протеини, като също така в нея не се съдържа глутен. Тя е едно от дребното растения, в което се съдържат всички незаменими за индивида аминокиселини. Също по този начин е богата на фибри, магнезий, витамини Е и В, желязо, калий, калций, фосфор и най-важните антиоксиданти. Киноата има доста невисок гликемичен показател, като това е изключително значимо при управлението на кръвната захар.

7. Спанак

Всички помним детското филмче Попай Моряка, като даже там той постоянно прибягваше до спанака, когато имаше потребност от сили. Въпреки това ние не ви предлагаме да консумирате консервирания спанак, защото в свежия се съдържат много повече витамини и минерали. С 300 грама от него вие ще получите 9 грама протеини. Той е богат източник на фолиева киселина, която е доста значима за растежа и здравето на кафези, а също по този начин и за бъдещите майки.

8. Елда

В нея не се съдържа глутен и има невисок има невисок гликемичен показател, като по тази причина е идеална за хората с диабет и тези, които желаят да отслабнат. Освен това елдата е отличен източник на елементарно смилаеми протеини. В 100 грама от нея се съдържа 12.6 грама протеини. За съпоставяне същото количество се съдържа и в 2 сварени яйца.

9. Хумус

 Високопротеинови заместители на месото

В 100 грама хумус се съдържат 8 грама протеини. Това е равностойно на чаша обезмаслено мляко или 2 супени лъжици кайма. Лесно можете да приготвите това ястие даже сами. Достатъчно е да смесите буркан с нахут, скилидка чесън, зехтин, сусамов тахан, лимонен сок и сол в кухненски робот и да разбъркате всички добре.

10. Джакфрут

Плодовете на джакфрута са доста питателни. В Индия този той се назовава хлябът на бедните, само че е значим високопротеинов сурогат на месото, като в 250 грама от него се съдържа същото количество протеини като в една чаша обезмаслено мляко. Освен това той е същински склад за витамините А, В и С, като джакфрутът е богат източник и на магнезий и фолиева киселина.

И до през днешния ден няма единомислещо мнение дали е вярно и дали можете да се откажете напълно от продуктите с скотски генезис. Както обаче и сами виждате, продуктите, които са богат източник на протеини, не са по никакъв начин малко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР