Диетата Whole30 е строга 30-дневна елиминационна диета, която много хора

...
Диетата Whole30 е строга 30-дневна елиминационна диета, която много хора
Коментари Харесай

Whole30: 30-дневна елиминационна диета за по-добро здраве

Диетата Whole30 е строга 30-дневна елиминационна диета, която доста хора следват за намаляване или при храносмилателни проблеми.

Програмата ви предизвиква да изключите алкохола, захарта, зърнените храни, бобовите растения, млечните артикули и добавките от храненето за 30 дни. Споменава се като цялостна смяна в метода на живот, а не като елементарна диета.

Поддръжниците на Whole30 диета се възхищават за изгодите за здравето, които носи, до момента в който критиците настояват, че това е просто следващата неустойчива съвременна диета.

Тази публикация преглежда всичко, което би трябвало да знаете за диетата Whole30.

Какво съставлява диетата Whole30?

Диетата Whole30 е строга 30-дневна елиминационна диета, която дава обещание разнообразни изгоди за здравето и прочувственото положение.

Този хранителен режим е създаден през 2009 година от двама сертифицирани спортни диетолози, които го разпространяват като метод да нулирате метаболизма си и да измененията връзките си с храната.

Програмата се концентрира върху концепцията, че някои храни – като захар, зърнени храни, бобови растения, алкохол и млечни артикули – могат да повлияят отрицателно на вашето здраве и фитнес.

Премахването на тези храни от диетата ви би трябвало да помогне на тялото ви да се възвърне от тези отрицателни резултати и да насърчи дълготрайното здраве.

Много хора следват тази диета с надеждата да отслабнат. Някои може да употребяват програмата, с цел да разпознават нетърпимост към храни или да реализират някои от препоръчаните изгоди за здравето.

Как да спазвате диетата Whole30

Идеята зад програмата Whole30 е елементарна: за 30 дни изцяло изключвате храни, които могат да навредят на вашето здраве.

След първите 30 дни постепенно въвеждате още веднъж някои храни, като наблюдавате резултатите, които те имат върху тялото ви.

Това е много интензивна елиминационна диета, тъй че има строг набор от правила. Този проект също по този начин ви дава лист на позволените храни, както и лист с храни, които са неразрешени.

По време на едномесечния интервал на елиминиране не се позволява и малко отклонение. Препоръчително е да започнете предизвикването изначало, в случай че излезете от пътя.

Основателите настояват, че прецизното съблюдаване на диетата разрешава на тялото ви да се възвърне изолирано от избрани храни, които могат да причинят инфектиране, разстройства в червата или хормонален дисбаланс.

За разлика от доста други диети, няма потребност да следене на калориите, да мерите порциите, да броите точки, като при точкова диета или да се преценявате с разнообразни способи, като в диета зоната. Също по този начин, претеглянето е строго непокътнато единствено за първия и последния ден от програмата.

Ползи от диетата Whole30

Спазването на диетата Whole30 съвършено в продължение на 30 дни се споделя, че има доста изгоди за здравето, съгласно поддръжниците. Те включват:

  • намаляване
  • по-високи енергийни равнища
  • по-добър сън
  • понижен вкус
  • усъвършенствано атлетично показване

Основателите на диетата дават обещание, че програмата Whole30 ще промени както метода, по който мислите за храната, по този начин и вашия вкус. Поддръжниците на диетата също по този начин настояват, че тя може да промени прочувствената връзка, която имате с храната и тялото си.

Въпреки че тези декларирани изгоди може да наподобяват доста привлекателни, си коства да имате поради, че никакви научни проучвания не ги поддържат.

Храни, разрешени за ястие

Храните, позволени в диетата Whole30, се състоят най-вече от минимално модифицирани храни, в това число:

  • Плодове:  пресни и сушени плодове
  • Зеленчуци:  всички зеленчуци
  • Месо, яйца и домашни птици:  говеждо, телешко, свинско, конско, агнешко, пилешко, пуешко, патешко и други
  • Риба и морски блага:  риба, аншоа, скариди, калмари, миди, раци, омар и други
  • Ядки и семена: всички ядки и семена, ядково масло и брашно от ядки (с изключение на фъстъци, тъй като са бобови растения)
  • Някои мазнини: зехтин, кокосово масло, гхи, масло от авокадо, тлъстина, свинска мехлем, патешка лой

Храни, които да избягвате

По време на 30-дневната диета би трябвало да изключите избрани храни от диетата си. Те включват:

  • Алкохол:  всички типове бира, виновност, ликьори и спиртни питиета
  • Захар и изкуствени подсладители: сурова захар, мед, кленов сироп, изкуствени подсладители и всички артикули, съдържащи ги
  • Млечни артикули:  краве, козе и овче мляко, кисело мляко, сирене, сладолед и други артикули, създадени от млечни артикули
  • Зърнени храни:  всички зърнени храни, в това число пшеница, царевица, овес и ориз
  • Бобови и бобови растения:  грах, леща, фасул, фъстъци (изключение вършат зелен боб, захарен грах и снежен грах)
  • Соя:  цялата соя, в това число тофу, темпе, едамаме и всички артикули, създадени от соя, като мисо и соев сос
  • Преработени добавки:  карагенан, MSG или сулфити

Освен това диетата предлага да избягвате да вършиме обичаните си печива, закуски или лакомства – даже с утвърдени от Whole30 съставки. Така че храни като кори за пица от карфиол и палео палачинки би трябвало да се заобикалят.

В тази стратегия би трябвало да се насърчавате да се придържате прецизно към напътствията от самото начало. Ако въпреки всичко се объркате, създателите на диетата мощно предизвикват да започнете цялата стратегия още веднъж от първия ден.

Допълнителни правила

В диетата Whole30 има някои спомагателни правила, които не са свързани с диетата. Например, пушенето е неразрешено по време на диетата.

Също по този начин нямате право да стъпвате на кантара в дни, разнообразни от ден 1 и ден 30, или да участвате в каквато и да е форма на измервания на тялото.

Обосновката зад тези спомагателни правила е, че програмата Whole30 е освен това от намаляване. Спазването на тези правила се разпространява като метод да измененията метода си на мислене и да насърчите дълготрайното здраве.

Фаза на наново въвеждане

След като завършите сполучливо програмата Whole30, е време да се концентрирайте върху стъпка втора – етапа на наново въвеждане.

В тази фаза постепенно въвеждате още веднъж избрани храни в диетата си. Вие оценявате по какъв начин ви карат да се чувствате във връзка с вашия метаболизъм, храносмилателния тракт, имунната система и връзката с храната.

Предложеният метод за наново въвеждане на неразрешени храни е да добавите назад единствено една група храни едновременно. Например, млечните артикули могат да бъдат въведени още веднъж дневно 1 след довеждане докрай на програмата Whole30.

След това се насърчавате да се върнете към диетата Whole30 и да избягвате млякото от 2 до 4 дни, като в същото време обръщате внимание на възможните признаци. Ако всичко върви добре, можете да въведете още веднъж друга група храни на 5-ия ден, след което повторете процеса.

Повторното въвеждане единствено на една група храни в даден миг, като в същото време резервира останалата част от диетата същата, се предизвиква като метод за по-добро идентифициране кои храни предизвикват отрицателни признаци, като подуване на корема, отичане на кожата или болки в ставите.

След като всички групи храни са самостоятелно тествани, можете да добавите тези, които тялото ви понася добре, назад към нормалната си диета.

Естествено, от хората не се изисква да вкарват още веднъж всички храни.

7-дневно примерно меню

Тези, които се интересуват да опитат диетата Whole30, могат да стартират със следните оферти за едноседмично меню.

понеделник

  • Закуска: бъркани яйца, картофи и телешка кайма
  • Обяд:  пилешка салата, приготвена с домашна майонеза, поднесена върху бейби спанак
  • Вечеря:  скариди в сос от червен пипер върху юфка от тиквички

вторник

  • Закуска: сандвич с пържени яйца, гъба Портобело
  • Обяд: домашна чорба топчета със зеленчуци
  • Вечеря:  чили, приготвено с телешко и сладки картофи, поднесено с авокадо

сряда

  • Закуска:  смути от авокадо и банан, подсладено с фурми
  • Обяд: телешка плескавица със салата
  • Вечеря:  пълнени чушки със смляно месо и зеленчуци

четвъртък

  • Закуска:  рохко сварени яйца и аспержи, увити в прошуто
  • Обяд:  свинско в азиатски жанр в лодки от маруля
  • Вечеря:  печена риба и печени броколи

петък

  • Закуска:  зелено смути, подсладено с фурми
  • Обяд:  фритата от пушена сьомга и аспержи
  • Вечеря: печено пиле със салата

събота

  • Закуска:  поширани яйца върху зеленчуково сос
  • Обяд:  пилешки хапки на скара с чипс от зеле
  • Вечеря:  рибай стек с гъби и брюкселско зеле

неделя

  • Закуска:  яйце, запечено в половин авокадо
  • Обяд: пица лодка с тиквички без сирене
  • Вечеря:  телешко и зеленчукова яхния

За разнообразни здравословни предписания, вижте хрумвания, съвместими с Whole30.

Не забравяйте да променяте източниците си на протеини и зеленчуци денем, с цел да осигурите на тялото си всички нужни витамини и минерали.

Потенциални минуси от диетата

Няколко аспекта на програмата Whole30 са в сходство със здравословната диета.

Например, диетата предизвиква потреблението на минимално модифицирани храни и висок банкет на пресни плодове и зеленчуци.

Въпреки това, избягването на богати на хранителни субстанции храни като бобови растения, соя и млечни артикули може да затрудни осъществяването на всичките ви ежедневни рекомендации за хранителни субстанции.

Това може да докара до негативни последствия за здравето, в случай че диетата се продължи повече от 30 дни.

Освен това, макар че строгите правила могат да бъдат добър метод за нулиране на питателните привички за някои хора, ограничаващите диети без приема на капризи понякога, нормално не са устойчиви във времето.

Тези, които обмислят да следват тази диета в дълготраен проект, се предизвикват да записват храненията си за няколко дни в онлайн дневник за диета.

Това може да помогне да се подсигурява, че ежедневните рекомендации за хранителни субстанции не престават да се съблюдават.

Трябва ли да опитате диетата Whole30?

За намаляване е нужен калориен недостиг. Поради рестриктивния си темперамент, диетата Whole30 евентуално ще помогне за основаването на този калориен недостиг.

Въпреки това, в случай че изборът на храна, който вършиме на тази диета, не стане табиет, загубата на тегло, която изпитвате, може да не е устойчива в дълготраен проект.

Що се отнася до хипотетичните изгоди, няма налични научни проучвания в поддръжка на изказванията. Също по този начин няма сериозна причина за ограничение на млечни артикули, зърнени храни или бобови растения.

Въпреки това е правилно, че някои хора може неумишлено да имат нетърпимост към храни, които предизвикват храносмилателни признаци, които етапа на наново въвеждане на диетата може да помогне за идентифициране.

Като цяло тази диета може да бъде потребна, в случай че желаете изцяло да измененията питателните си привички.

Но в случай че просто желаете да подобрите диетата и цялостното си здраве, по-балансиран и дълготраен метод, който се концентрира върху избора на пълноценни храни, тази диета е прекомерно рестриктивна.

Заключение

Програмата Whole30 е 30-дневна елиминационна диета, предопределена да отстрани избрани храни, които могат да причинят здравословни проблеми при някои хора. Повечето хора стартират Whole30 за намаляване или оказват помощ при идентифицирането на храни, които им предизвикват храносмилателни проблеми.

На Whole30 можете да ядете месо, зеленчуци, плодове, ядки и семена и здравословни мазнини. Трябва обаче да избягвате захарта, зърнените храни, бобовите, млечните артикули, алкохола и модифицираните хранителни добавки.

Въпреки че би било мъчно и доста ограничаващо да се поддържа дълготрайно, Whole30 е планиран да се извършва единствено за 30 дни.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР