Диетата при фенилкетонурия е ключова стратегия за лечение при хора,

...
Диетата при фенилкетонурия е ключова стратегия за лечение при хора,
Коментари Харесай

Диета при фенилкетонурия

Диетата при фенилкетонурия е основна тактика за лекуване при хора, които имат генетичното разстройство фенилкетонурия (PKU), при което липсва ензим, допускащ превръщането на фенилаланин в тирозин (и двете са аминокиселини).

Тъй като този естествен развой не се случва, фенилаланинът се събира в мозъка и предизвиква когнитивни и/или поведенчески проблеми. PKU диетата се концентрира към храни с ниско наличие на фенилаланин, с цел да поддържа това струпване в мозъка до най-малко.

Избягването на храни, богати на протеини, е една от основите на диетата при хора с фенилкетонурия, защото те са главен източник на фенилаланин.

Разбира се, тялото ще се нуждае от протеини, тъй че особено дефинираните медицински храни оказват помощ за запълване на тази празнота.

Спазването на диетата, като се употребяват храни с ниско наличие на фенилаланин, няма да излекува болестта, само че може да помогне за поддържане на признаците под надзор.

Следването на диетата при фенилкетонурия ще помогне на болните да живеят по-добре и ще предотврати или облекчи когнитивните проблеми, свързани със положението - проблеми с паметта, главоболие, тревога, меланхолия, хиперактивност и неуравновесеност.

Особено значимо е дребните деца с PKU да съблюдават диетата деликатно, тъй като мозъкът им се развива бързо. Високите равнища на фенилаланин в тялото на детето могат да причинят гърчове и необратими увреждания на мозъка им, което води до трайни интелектуални увреждания.

PKU диетата работи, като обезпечава:

- нужните калории за верен напредък (при деца) или за поддържане на здравословно тегло (при възрастни);

- задоволително протеин и фенилаланин, с цел да задоволи, само че не и да надвишава потребностите от есенциални аминокиселини;

- верните хранителни субстанции, нужни за положително здраве.

Продължителността на диетата е за цялостен живот, за всеки с това заболяване. Важно е бебетата и децата да я съблюдават прецизно.

 царевичен самун при фенилкетонурия

Ако не се съблюдава диетата с PKU, ще се появят признаци като главоболие, проблеми с настроението, проблеми с паметта или други когнитивни проблеми. Ако се възобнови, тези признаци би трябвало да се подобрят.

Какво да се употребява?

- медицински храни, шейкове;

- множеството плодове и плодови сокове;

- множеството зеленчуци без нишесте (и сокове);

- самун и тестени произведения с ниско наличие на протеини;

- мазнини като зехтин, масло, маргарин, кокосово масло, гхи;

- подсладители като захар (бяла или кафява), мед, кленов сироп, меласа;

- дребни количества тежка сметана;

- растително мляко или кисело мляко (оризово, бадемово, кокосово и др.);

- царевично брашно, нишесте от тапиока;

- билки, подправки, оцет, горчица, сол, черен пипер.

С изключение на мазнините, маслата и захарта, всички храни съдържат известно количество фенилаланин. Дори и да изберете храни от листата, които дават отговор на условията, въпреки всичко би трябвало да внимавате за размера на порциите си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР