Диабетиците се нуждаят от балансиран хранителен режим, който да включва

...
Диабетиците се нуждаят от балансиран хранителен режим, който да включва
Коментари Харесай

Подходящи плодове и зеленчуци за диабетици

Диабетиците се нуждаят от уравновесен хранителен режим, който да включва всички хранителни групи и обилие от плодове и зеленчуци. Обаче не всички плодове и зеленчуци се оказват подобаващи. Някои от тях доста бързо покачват равнището на кръвната захар и за това е целесъобразно да се изключат от менюто на един диабетик.

Желателно е да се сортират плодове и зеленчуци, при които наличието на фруктозата е повече от захарозата, тъй като тя се всмуква по-бавно и по-бавно се покачва кръвната захар. До колкото е допустимо, консумирайте тези плодове и зеленчуци небелени, с цел да можете с обелката да приемате, съдържащите се в нея фибри.

Усвояването им става много-бавно и като резултат равнището на кръвната захар се повишава гладко. Богатата на фибри диета включва плодове и зеленчуци, съдържащи фибри, пълнозърнести храни, фасул, сладки картофи, овесени ядки, тиквички, портокали и стафиди, които оказват помощ да понижат инсулиновата доза с 25 %.

Зеленчуците би трябвало да се употребяват пресни, леко задушени, печени или на скара. Избягвайте консервираните зеленчуци, тъй като те съдържат огромни количества натрий.

Подходящи за диабетици са: аспержи, броколи, бобови и бамбукови кълнове, брюкселско зеле, морков, карфиол, краставици, спанак, ряпа, гъби, целина, тиквички, домат и люти чушки. Полезни са и всички други типове листни зелени зеленчуци които не са включени в листата.

Препоръчват се следните плодове: ябълка, касис, боровинка, грейпфрут, портокал, круша, ягоди, папая, киви, смокини и любеница (въпреки, че тя съдържа въглехидрати, високото наличие на вода компенсира високия гликемичен индекс).

Така че в случай че имате диабет не избягвайте плодовете. Те са със същите преимущества като зеленчуците, богати са на фибри, витамини и са натурален антиоксидант.

Важното е да консумирате плодовете и зеленчуците на дребни порции, най-малко пет пъти на ден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР