Диабетът се смята за един от най-сериозните здравословни проблеми. Преди

...
Диабетът се смята за един от най-сериозните здравословни проблеми. Преди
Коментари Харесай

Могат ли диабетиците да консумират мед

Диабетът се счита за един от най-сериозните здравословни проблеми. Преди време на диабетиците е било неразрешено да употребяват въглехидрати.

Днес се счита, че болните от диабет могат да одобряват избрани въглехидрати, които са с постепенно освобождение на захарта.

Медът е със междинен гликемичен индикатор, еднакъв на 61, той съдържа високо равнище на фруктоза. В меда участва микроелементът хром, който икономисва потреблението на инсулин.

Той се назовава още фактор за търпимост на глюкоза и покачва чувствителността на инсулиновите рецептори и по този метод усилва действието на този хормон.

Смята се, че хромът работи директно върху задстомашната жлеза. Поради тази причина медът може да бъде включен в менюто на диабетно болните.

Трябва да се избират сортове мед с високо наличие на фруктоза. Такъв е акациевият мед. Медът се предлага в дребни количества и постоянно в композиция с артикули, които са богати на баластни субстанции.

 Диабет

Колкото по-богата е храната на баластни субстанции, толкоз по-слабо спомага тя за повишение на кръвната захар. Медът може да се намаже върху пълнозърнеста филийка.

Препоръчва се върху пълнозърнестата филийка да се намаже първо един тъничък слой от извара, а по-късно да се намаже със напълно малко мед.

Консумацията на мед от диабетици би трябвало да се регистрира в общото количество на въглехидратите, употребявани денем.

Въглехидратите по-бавно се освобождават от пълнозърнестия самун, както и от необелени ябълки спрямо обелените ябълки.

Обработката на питателните артикули също играе основна роля – от нарязаните на ситно плодове и зеленчуци захарта се освобождава по-бързо, в сравнение с в случай че се употребяват цели.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР