Диабетът е изключително коварно заболяване. Голяма част от пациентите живеят

...
Диабетът е изключително коварно заболяване. Голяма част от пациентите живеят
Коментари Харесай

11 знака, че страдате от диабет

Диабетът е извънредно подло заболяване. Голяма част от пациентите живеят с него в продължение на година и даже не подозират, че в тялото им към този момент са почнали промени, които рано или късно ще доведат до развиване на захарен диабет вид 2. Но не се отчайвайте и не признавайте провалянето си авансово. Ранната диагностика и ранното лекуване могат доста да подобрят качеството на живот и да понижат риска от тежки затруднения.

Ако деликатно следите знаците, които тялото ви изпраща, елементарно ще забележите признаците, издаващи диабет. Наличието на един или повече от описаните по-долу признаци не значи, че страдате от това заболяване. Но е наложително потърсите доктор, който ще назначи подобаващите прегледи и въз основа на техните резултати ще сложи диагноза.

Ето кои са признаците, издаващи развиването на диабет:

1. Рязка загуба на тегло

Неконтролираният остатък на глюкоза в кръвта води до недостиг на хранителни субстанции в клетките и тъканите. Захарта постъпва в организма, само че не се усвоява, заради което тялото ни би трябвало да компенсира неналичието на глюкоза, разграждайки насъбраните мазнини. Подобна обстановка е присъща най-много за захарен диабет вид 1. Въпреки това, при хора с диабет вид 2, които нямат проблеми с тежестта, този признак е постоянно срещан.

2. Повишена отмалялост

Поради развиването на инсулинова устойчивост, клетките стартират да изпитват хранителни дефицити. Глюкозата не навлиза в тъканите, само че се отделя с урината или се трансформира в мазнини. И защото нашият организъм е цялост от кафези, разумно е неналичието на захар да окаже отрицателно въздействие върху целия организъм. За клетките става по-трудно да се оправят със своите функционалности и надлежно тази дисфункция се демонстрира в хронична отмалялост.

3. Изтръпване на крайниците

Изтръпването на краката може да бъде признак на невропатия - дисфункция на един или повече нерва. Този проблем се демонстрира в по-късните стадии на болестта и най-често се среща при хора, страдащи от диабет повече от една година.

4. Замъглено зрение (ретинопатия)

Излишъкът от глюкоза може да повреди дребните кръвоносни съдове на очите. Това води до замъглено зрение. Началните стадии на ретинопатията минават съвсем незабелязано, а постоянно те се приписват на друго заболяване.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР