Дейността на Лукойл Нефтохим Бургас вече е преместена в България,

...
Дейността на Лукойл Нефтохим Бургас вече е преместена в България,
Коментари Харесай

"Лукойл Нефтохим" върна бизнеса в България, но пак внася през посредник

Дейността на " Лукойл Нефтохим Бургас " към този момент е преместена в България, а възбраната на съветския президент Владимир Путин за експорт към страни от Европейски Съюз очевидно не обгръща България, защото бургаската рафинерия получава доставки и работи.

От тези две събития следва, че в България не се обрисува недостиг на горива в околните месеци ( " Лукойл " държи най-малко 70% от пазара в страната). Но пък заплащането на огромни налози от " Лукойл " в България е под въпрос какъв брой дълго ще продължи. Според служебния вицепремиер Христо Алексиев след 90-те млн. лева за предходната година за 2023 година могат да се чакат цели 600 млн. лева Въпросът е, че бургаската рафинерия може да внася суровия петрол през собствен трейдър на каквато си изиска цена и няма гаранция какъв плюс ще регистрира тук. След като години работеше по този модел и все заявяваше загуби.

, състоящ се от вериги бензиностанции, рафинерии, вятърен парк и петролни депа. Но за България сходни индикации липсват. Въпрос остава дали износът на горива от България за Украйна, който беше позволен публично от Брюксел, няма да предизвика някаква реакция от страна на Русия към съветската компания.

От " Лукойл Нефтохим Бургас " не дадоха отговор на въпросите на " Капитал " има ли риск за доставките, какви са проектите за диверсификацията им и обмисля ли се продажба на активите в България.
Реклама Забрана с изключение
Забраната на съветския президент Владимир Путин на износа на нефт за страните, приели тавана на цената на съветската суровина от 60 $ на барел, не е засегнала бургаската рафинерия. Решението му беше оповестено на 27 декември 2022 г, като Европейският съюз одобри тавана на цената при започване на последния месец от миналата година.

По информация от сектора обаче доставките на съветска суровина не са спрели и рафинерията работи на цялостни обороти, като в указа на Путин се прецизира, че доставката на съветски нефт и петролни артикули в страните, които поддържат ценовия таван, може да се прави по изключение със специфичното позволение на президента.
Няма по какъв начин без Litasco
Преминаването от работа на ишлеме към предходната скица също се е случило от началото на годината, разясниха от сектора. Или в този момент " Лукойл Нефтохим Бургас " купува от трейдъра си Litasco, основан в Швейцария, който купува петрола от съветската компания майка, занимаваща се с добива. Или какъв брой време облагата на рафинерията ще бъде сериозна и ще бъде облагана по още веднъж ще зависи от ценовата политика сред фирмите по съветската верига.

През ноември от " Лукойл Нефтохим Бургас " поеха ангажимент към служебното държавно управление да трансформират метода си на работа от 1 януари 2023 година Тоест да трансферират цялата си икономическа активност в страната, спирайки да работят на ишлеме за дъщерното на съветската група Lukoil Benelux, а в подмяна на това да може да продължи износът на избрани артикули от България. Това значи връщане към предходната скица - рафинерията купува, преработва и продава на " Лукойл България ", с която пък имат контракти останалите търговци на едро на пазара тук. По този модел се работеше до края на 2020 година, като дълги години рафинерията беше на голяма загуба и не плащаше налози.
Реклама
През миналата година поради доста по-евтиния съветски недопечен нефт трейдърите на съветската група в Нидерландия или в Швейцария вършиха големи облаги, като прекъсването на работата на ишлеме има за цел да усили финансовия резултат тук.

Това обаче не подсигурява в по-средносрочен проект каква ще бъде ценовата политика сред съветската майка " Лукойл ", трейдъра Litasco, купуващ от нея и рафинерията. Очакванията на сектора са, че обещаните 600 - 700 млн. лева, по сметки на служебното държавно управление от свръхпечалби, въпреки всичко ще бъдат платени. Сумата се образува от 73 млн. лева облагане на свръхпечалбата и заплатен корпоративен налог 10%.
Национализиране на пристанището Пристанище Росенец Фотограф: Надежда Чипева Междувременно промените в законите в областта на горивата не престават. " Демократична България " разгласи, че е внесла промени, които вършат допустимо концесията на пристанище " Росенец " (с концесионер " Лукойл Нефтохим " ) да бъде прекъсната неотложно, оповестиха от партийното обединяване.Текстът е през смяна в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. С него се основават разпореждания, с които се постанова възбрана за възлагане на концесии на обекти на сериозната инфраструктура, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис, създадени от недопечен нефт с генезис Русия или изнесени от Русия, а съществуващите концесионни контракти се приключват.Законопроектът планува и страната ще може да има Той ще може да поема ръководството при рецесии, наказания на Европейския съюз или Организация на обединените нации, както и при корист с господстващо състояние. Законопроектът е сред първо и второ четене. Свързани публикации " Лукойл " търси купувачи за бизнеса си в Румъния и Молдова 9 януари 2023, 11:46 2023 година ще бъде същинският тест за тактиката на Запада по отношение на съветския нефт 5 януари 2023, 08:09 Служебният кабинет желае нефтопроводът " Александруполис-Бургас " да е подготвен до 2025 година 4 януари 2023, 17:26 " Лукойл Нефтохим Бургас " е внесла 90 млн. лева предплатен налог 20 декември 2022, 17:34 Бъдещето на " Лукойл Нефтохим ", " Инса ойл " и износа 16 декември 2022, 06:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР