Деветдесет и шест годишният германец Оскар Грьонинг, известен като счетоводителя

...
Деветдесет и шест годишният германец Оскар Грьонинг, известен като счетоводителя
Коментари Харесай

"Счетоводителят на Аушвиц" е физически годен да излежи присъдата си, реши германски съд

Деветдесет и шест годишният немец Оскар Грьонинг, прочут като " счетоводителя на Аушвиц " и наказан за съучастничество в убийството на 300 000 души, беше приет за физически кадърен да изтърпи присъдата си, съобщи немският съд, съобщи ДПА.

Грьонинг апелира четиригодишната си присъда с претекста, че е в преклонна възраст. Тя му беше наложена предходната година от областен съд в Северна Германия, за съучастие в убийството на 300 000 души.

Кой е той

На 21 години Грьонинг се причислява като доброволец към " Вафен Секретен сътрудник ", а през 1942 година е трансфериран на работа в Аушвиц, където броял парите, открити измежду движимостите на пандизчиите и ги пращал в основната квартира на Секретен сътрудник в Берлин. В предвоенна Германия бил банков чиновник. Той в никакъв случай не е крил нацисткото си минало и в първите дни на процеса против себе си призна " морална отговорност " за Холокоста.

След войната, Грьонинг си основава видимо естествен живот и не разисква даже с най-близките си това, на което е ставал очевидец в лагера. 40 години по-късно обаче взема решение да проговори - откакто в инцидентен диалог схваща, че в Германия има хора, съгласно които Холокостът не се е случил. Негов прочут от локалния филателистки клуб споделя, че е извънредно, че отричането на тези събития е криминализирано, тъй като унищожаването на толкоз доста хора не било на практика допустимо. Грьонинг отвръща единствено: " Знам малко повече за това, би трябвало да си поговорим в миналото ", а мъжът му предлага листовка по мотива. Бившият счетоводител на Аушвиц прочита брошурата и я връща на създателя с коментара: " Видях всичко. Газовите камери, кремациите, процеса на асортимент. Милион и половина евреи бяха убити в Аушвиц. Бях там. " Заливат го телефонни позвънявания и писма от непознати, които упорстват, че това, което е видял със личните си очи, не се е случило - което единствено го убеждава, че би трябвало да продължи да приказва.


© Associated Press

Грьонинг не се побоява да стои пред камерите на Би Би Си в продължение на 9 часа за снимането на документален филм и признанията му способстват за решението да бъде съден. В хладния си роман той демонстрира по какъв начин нацистката агитация го е убедила, че прави вярното нещо и че всеобщите изтребвания са " специфична задача ". " Бяхме уверени, че сме жертва на изменничество, че има голяма еврейска интрига против нас ".

На едно от съвещанията против него, оживялата от опитите на Йозеф Менгеле Ева Мозес Кор свидетелства против Грьонинг, а след това му благодари. Еврейската активистка отбрани жеста си с думите, че " Младите комплицирани германци, които желаят Хитлер и фашизмът да се върнат, няма да повярват на Ева Кор или на различен оживял. Вие можете да им кажете, че сте били в Аушвиц, че сте били обвързван с Нацистката партия и че това е извънредно ".

Виновни ли са съучастниците

Седем десетилетия след Холокоста делото против Грьонинг беше първият случай, в който присъда за съучастие в лагер на гибелта бива доказана след обжалване.

Подвеждането под наказателна отговорност на някогашни чиновници от " лагерите на гибелта " за съучастничество в ликвидиране стана допустимо след основания през 2011 година казус, когато някогашният надзирател Иван Демянук бе приет за отговорен и наказан на 5 години затвор.

През лятото на 2016 година на 5 години затвор бе наказан Райнхолд Ханинг - 94-годишен някогашен надзирател на концетрационния лагер в Аушвиц, поради съучастничество в убийството на 170 000 души.

Нито една от тези присъди обаче не бе дефинитивна. Демянук апелира решението, само че умря, преди съдът да се произнесе. Затова казусът на Грьонинг се счита за първия с дефинитивно влезнала в действие присъда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР