Девет години след като Черна гора се ангажира да построи

...
Девет години след като Черна гора се ангажира да построи
Коментари Харесай

Черна гора почти фалира заради недостроена магистрала, финансирана от Китай. Страната обяви нов подобен проект

Девет години откакто Черна гора се ангажира да построи скъпа автомагистрала, финансирана от Китай автомагистрала, поради която дребната балканска страна съвсем банкрутира (освен това пътят остана недовършен), в този момент тя разгласи различен план за автомагистрала с китайска компания.

След като десетилетия наред някои страни от Западните Балкани чакаха Европейския съюз да се заеме съществено с тяхното присъединение и вложения, някои нужни инфраструктурни планове станаха наложителни и с очевидната индиферентност от страна на Брюксел, Пекин се трансформира в главен източник на финансирането им района, написа.  

Да имаш зад тила си финансиране от Китай има явни преимущества. Европейската капиталова банка (ЕИБ) изисква сериозна документи и доказателство за икономическата жизненост на даден план, само че за Китай това не е належащо. Страната е подготвена да работи даже с балкански политици, които желаят да разгласят планове преди избори, даже и да не се окажат печеливши това не е проблем. Пекин не оповестява изискванията на своето присъединяване и покупко-продажбите се подписват непосредствено сред държавните управления.

Това значи единствено едно - даже планове, които другояче в никакъв случай няма да видят бял свят, могат да бъдат построени. Тези планове обаче не са евтини и дребните страни могат бързо да поемат повече задължения за съмнителни планове, в сравнение с Европейската капиталова банка би разрешила.

Докато Китай дава заеми във връзка своята самодейност " Един пояс, веднъж ", западни медии я упрекнаха, че употребява това, с цел да хване в капан разрастващите се страни, изпаднали в задължения и да ги употребява за политическа преданост. Това е наречено " дипломация на дългови клопки ".
 Магистрала за над $1 милиард, водеща до на никое място, може да сложи Черна Гора в дългова рецесия
Магистрала за над $1 милиард, водеща до на никое място, може да сложи Черна Гора в дългова рецесия

Примката към врата на ръководещите в страната се стяга

Все отново сред 2000 година и 2019 година Китай анулира задължения за 3,4 милиарда щатски $, преструктурира или рефинансира други 15 милиарда щатски $ дълг и не конфискува никакви активи. Вярно е обаче, че доста от плановете с китайско финансиране не са транспарантни и постоянно са утвърдени от страните клиенти без да се прави задълбочена инспекция.

Строителството на автомагистралата в Черна гора, която трябваше да свърже крайбрежния град Бар със Сърбия, с цел да улесни пътуването през вътрешността на страната на туристите и на локалните поданици, е същински образец за това.

През 2014 година тогавашният министър председател Мило Джуканович взе заем от съвсем един милиард щатски $ от Китайската експортно-импортна банка и контракт за строителство с China Road и Bridge Corporation.

След няколкогодишно забавяне първите 41 километра от автомагистралата бяха отворени предишния юли. Минавайки през планини и проломи, 60% от автомагистралата се състои от тунели и мостове и е един от най-скъпите пътища в света. Магистралата би трябвало да е дълга 163 километра, само че не е несъмнено дали ще бъде довършена в миналото.

Черна гора е дребна страна. Населението наброява 620 000 души. Черна гора мъчно ще обслужва дълга си, който съставлява повече от една трета от годишния й бюджет. През 2021 година столицата на страната Подгорица съумя да обезпечи договорка с две американски банки и една френска банка за преструктуриране на заема и икономисване на Черна гора от 9,5 милиона щатски $ годишно.

Явно окуражена от това, само че с непросветен урок, в края на март страната съобщи, че ще си партнира с друга китайска компания Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, още веднъж за построяването на друга автомагистрала.

Този план обаче е доста по-малък по мащаб - 16 километра сред туристическите градове Будва и Тиват и ще коства 53 милиона евро. Въпреки, че се споделя, че цената е по-ниска, автомагистралата ще излезе по над 3 милиона за километър. Проектът няма да бъде финансиран със заем от китайска банка, а заплатен от бюджета на региона и с 14 милиона евро заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).

Сърбия също подписа контракт с Shandong International Economic and Technical Cooperation Group за построяването на магистрален кулоар.

Сърбия е може би най-близкият сътрудник на Китай на Балканите, а и в цяла Европа.Страната е претендент за участие в Европейски Съюз, само че от дълго време се отклони от блока със своята външна политика за поддържане на удобни връзки с Русия и твърдо другарство с Китай.

Въпреки членките на Европейски Съюз в Централна Европа и Балтика преустановиха съдействието, Китай и Сърбия публично започнаха договаряния за съглашение за свободна търговия предишния месец.
 Черна гора стартира да изплаща дълга от $1 милиард за една от най-скъпите автомагистрали в света
Черна гора стартира да изплаща дълга от $1 милиард за една от най-скъпите автомагистрали в света

Страната е изплатила 33 милиона $ към Китай

Директните полети сред Пекин и Белград бяха анулирани през 2018 година, поради липса на пасажери, само че въпреки всичко предишното лято, откакто Сърбия ухажваше китайски туристи.

Между 2009 година и 2021 година към 32 милиарда евро са изтекли от Китай към Западните Балкани, като от тях 10,3 милиарда евро са отишли ​​в Сърбия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР