Детските книжки могат да бъдат извор на едни от най-проникновените

...
Детските книжки могат да бъдат извор на едни от най-проникновените
Коментари Харесай

7 умни мисли от детските книжки

Детските книжки могат да бъдат извор на едни от най-проникновените истини и мъдрости. Нека си напомним част от тях, прелиствайки страниците на типичен творби като " Алиса в страната на чудесата ", " Пипи Дългото чорапче " и още доста други.

- Мисля, че бихте могли да употребите времето си за нещо по - потребно - сподели тя, - в сравнение с да го хабите, като задавате гатанки, които нямат отговори.
- Ако познавахте времето така добре, както аз го познавам - сподели Шапкаря, - нямаше да кажете, че го хабим. Времето е персона. Не може да се хаби една персона.
- Не разбирам какво желаете да кажете - учуди се Алиса.
- Разбира се, че не! - възнегодува Шапкаря,като отхвърли глава обратно. - Дори бих се осмелил да кажа, че в никакъв случай не сте говорили с времето!
- Може би не - внимателно отвърна Алиса. - Но зная, че би трябвало да съблюдавам времето, като блъскам с крайник, когато се изучавам да пея.
- А,ето за какво - сподели Шапкаря. - То не обича да го бият. А в случай че се отнасяш добре с него, ще направи с часовника, каквото поискаш. Например, да кажем, че е осем часът сутринта, таман време за учебно заведение. Само би трябвало да пошепнеш на времето и за момент показалецът на часовника ще се завърти! Един и половина, време за обяд!
- Де да беше!—си рече шушукайки Мартенския Заек.
- Славно щеше да бъде,разбира се - сподели Алиса замислена. - Но тогаз…  знаете, не бих била гладна…
- Не незабавно може би - сподели Шапкаря. - Но вие можете да задържите показалеца на един и половина, докато желаете.

" Алиса в страната на чудесата "
 
" Но, Пипи, сподели Томи, - можеш ли да свириш на пиано?

- Отде ще знам дали мога, като в никакъв случай не съм опитвала - отвърна Пипи. А би трябвало да ти кажа, Томи, че с цел да се научиш да свириш на пиано без пиано, са нужни ужасно доста извършения. "

" Пипи Дългото чорапче "

“Тогава ще съдиш самичък себе си- отговори му царят.
- То е най- мъчното. Много по - мъчително е да съдиш самичък себе си, в сравнение с да съдиш другите. Ако можеш да съдиш себе си вярно, значи ти си същински влъхва. ”

" Малкият принц "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР