Децата над 7-годишна възраст се нуждаят от разнообразно и балансирано

...
Децата над 7-годишна възраст се нуждаят от разнообразно и балансирано
Коментари Харесай

Правилната диета за ученици и подрастващи

Децата над 7-годишна възраст се нуждаят от разнообразно и уравновесено меню. Всяко дете би трябвало да употребява задоволително калории, които да покрият разхода му на сила. Минимум 60% от протеините в менюто на ученика би трябвало да постъпват от артикули от скотски генезис. Важно е ученикът да се храни постоянно и да не пропуща банкет на храна.

Бързите въглехидрати, които идват от сладкишите, би трябвало да са не повече от 10-20% от всички въглехидрати. Менюто на ученика би трябвало да включва самун, картофи, зърнени храни. Тестените произведения е добре да са от пълнозърнесто брашно. Рибата би трябвало да влиза в седмичното меню по 2 пъти. Червеното месо е потребно и би трябвало да се употребява най-малко един път седмично. Бобовите храни се предлагат за децата на тази възраст по 1-2 пъти седмично. А плодовете и зеленчуците би трябвало да участват пет порции, като една порция се равнява на портокал, ябълка, банан или различен плод.

Консумирането на няколко броя по дребни горски плодове, грозде, кайсии, сливи или 50 г зеленчукова салата с чаша прясно изцеден сок, сухи плодове или сварени зеленчуци са най положителната добавка на организма с витамини в тази възраст.

 Храна за учебно заведение

Млечните артикули би трябвало всекиднено да участват, предлагат се 3 порции, една от които може да е 30 г сирене, 1 ч.ч. кисело мляко. За сладките и мазни храни може да се приказва доста - те са потребни единствено в случай че не заместват потребната храна. Трябва да знаете, че в бисквитите, вафлите, тортите и пържените картофи няма никакви витамини и микроелементи.

Ако ученикът е първа промяна, то би трябвало закуската в къщи да е от 7-8 часа, друга закуска в учебно заведение - към 10-11 часа, обяд - към 13-14 часа, и вечерята да е към 19 часа. Ако детето е втора промяна, закуската е в 8-9 часа, обядът - 12-13 часа, следобедна закуска в учебно заведение - в 16-17 часа, и вечеря в къщи - към 20 часа.

Намалете пържените ястия, а увеличете печените, варените и задушените. Закуската може да включва овесена каша, сиренки, макарони, мюсли. На обяд детето в ученическа възраст би трябвало да употребява зеленчукова салата към 100 г, месо или риба /около 300 г/ с гарнитура и напитка, която е към 200 мл.

Междинните закуски може да са пресни или печени плодове, чай, кисело мляко, айрян с домашни бисквити или други печива. Последния банкет на храна би трябвало да включва към 300 г главно ядене и 200 мл напитка.

 Училищен стол

За вечеря пригответе на детето леко протеиново ядене като да вземем за пример от извара, картофи, риба, яйца. Хлябът с всеки банкет би трябвало да е до 150 г пшеничен или ръжен на ден.

Децата обичат тъкмо нездравословните закуски и постоянно си купуват банички и сладкиши, по тази причина е хубаво да осигурите здравословни междинни закуски от у дома като сандвичи - опаковайте ги красиво и комфортно, с цел да се харесат на детето.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР