Децата на служебния премиер Стефан Янев работят в държавните дружества

...
Децата на служебния премиер Стефан Янев работят в държавните дружества
Коментари Харесай

Децата на премиера в държавни дружества без конкурс

Децата на служебния министър председател Стефан Янев работят в държавните сдружения Българския енергиен холдинг (БЕХ) и " Булгаргаз ". Това е доказано в формален отговор на въпроси на депутата от ГЕРБ/СДС Димитър Янев, подписан от служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

Интересен факт е, че имената на децата на Янев са заличени в отговора, само че Янев твърдеше, че синът на служебния министър председател Константин е почнал работа в БЕХ като " младши специалист по европроекти " още през есента на 2017 година, а щерка му Екатерина била на щат в „ Булгаргаз “ също от 2017 година, заяви actualno.com.

Според формалния отговор обаче едното дете на Янев е назначено в БЕХ от 18.04.2017 година (използван е мъжки жанр в изречението, в което името е заличено) – тогава Янев е вицепремиер и министър на защитата в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, а другото – на 01.06.2020 година в „ Булгаргаз “ (използван е женски жанр в изречението, в което името е заличено). По това време служебното държавно управление, отпред с Янев, към този момент ръководеше България. В първия случай назначението е с изпитателен период от 6 месеца, до момента в който във втория - непосредствено на трудов контракт.

Освен това – в първия случай детето на Янев е съумяло да стигне до служба " специалист газови планове ", откакто в началото е бил младши специалист в същия отдел – за газови планове, като покачването е „ по отношение на показани настоятелен качества “. Занимава се с финансови въпроси, защото има тапия за висше обучение по финанси. Във втория става въпрос за специалист в отдел " Международно съдействие " на " Булгаргаз ". Занимава се с " подготовката за провеждането на срещи и диалози сред представители на сдружението и търговски сътрудници в страната и зад граница, реализира писмен превод от и на британски език, взе участие в правенето на преписка, предопределена за контрагенти в страната и чужбина, както и правенето на материали за представителите на средствата за всеобща информация ". Дипломата в този случай е за „ Публична администрация “ - от СУ " Св. Климент Охридски ". От отговора излиза наяве и, че нито едно от децата на Янев не е минало през конкурс, тъй като по смисъла на Търговския закон БЕХ и „ Булгаргаз “ са търговски сдружения и няма законово условие да вършат обезателно състезания.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР