Деца седнаха в стола на премиера, удариха и парламентарния звънец10

...
Деца седнаха в стола на премиера, удариха и парламентарния звънец10
Коментари Харесай

Деца седнаха в стола на премиера, удариха и парламентарния звънец

Деца седнаха в стола на премиера, удариха и парламентарния звънец
10 февруари е знаменателна дата. Това е денят, в който преди 140 години е намерено Учредителното заседание в Търново. С тези думи ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева посрещна първите гости на Народното събрание в деня, в който институцията отвори вратите си за жители, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Нашата цел е тази година да разпространяваме българската Конституция и учредителното заседание измежду жителите. Преди 140 години нашите предшественици са приели един от най-демократичните съществени закони в Европа ”, сподели Караянчева.

Тя добави, че на 16 април се отбелязва Денят на конституцията във всички български учебни заведения и акцентира, че децата са продължителите на строителите на модерна България.

Караянчева описа на дребните и огромни гости по какъв начин действа Народното събрание, на кои кресла кои парламентарни групи седят, къде стои министър-председателят Бойко Борисов и по какъв начин се внасят и одобряват закони.

„ Часовникът, очилата, мастилницата и перото на Петко Славейков могат да бъдат видени, както и други достоверни предмети на учредителите ”, посочи тя и добави, че страстта на този ден е по-различна отпреди да стане ръководител.

Правилникът за работа на Народно събрание е съвсем същия, какъвто и при учредителното заседание, конституцията е малко изменена, изясни Караянчева, тя добави че и през днешния ден в залата има бурни диспути, както в това време.
 Денят на отворените порти в Народно събрание продължава до 16 часа Денят на отворените порти в Народно събрание продължава до 16 часа / БГНЕС
Освен пленарната зала, оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция, както и на втората корекция посетителите могат да прегледат пътуващата експозиция „ 140 години от Учредителното заседание и подписването на Търновската конституция “. На 40 пана тя наблюдава събитията от свикването на Учредителното заседание, неговата активност и подписването на Търновската конституция, както и измененията в нея до оповестяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното заседание изложбата ще бъде показана във всички регионални градове.

Най-голям интерес у посетителите провокира пленарната зала, а измежду децата парламентарният звънец.

„ Любопитството ме докара тук да видя по какъв начин е от вътрешната страна. Идвам за първи път ”, сподели осмокласничката Габриела Гаджева от Националната финансова-стопанска гимназия.

„ Идвам за трети път тук. Винаги ми е прелестно. Винаги има нещо ново, което основава усещане на нас като пенсионери и на младежите. Днес ми прави усещане, от третия път, в който пристигам, че има най-вече дечица. Аз съм някогашен полковник от Министерство на вътрешните работи и съм идвал да вардя депутатите. Когато възпламениха Народното събрание, и откакто го възпламениха. Стефан Савов и Филип Димитров, когато беше с кръвта тук…, нека в никакъв случай не се повтарят тези случки. Днес нещата са по-добре за мен и дай боже народът да помъдрява и да бъдем малко по-смирени и уважителни един към различен ”, съобщи 70-годишният пенсионер Христо Стратев.

„ Хареса ми това, че бях на мястото, където стоят депутатите. Мечтая да стана учителка и съумях да удрям звънеца ”, сподели Жени Данчева от 2 клас на 39-то учебно заведение.

Денят на отворените порти продължава до 16 часа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР