Деца от цяла България се трудят върху криптоматематиката, приложната физика

...
Деца от цяла България се трудят върху криптоматематиката, приложната физика
Коментари Харесай

Теодосий Теодисиев преподава криптоматематика на село

Деца от цяла България се трудят върху криптоматематиката, приложната физика и френската тирада в школата в старозагорското село Оряховица, ръководена от учителя Теодосий Теодисиев. А нейният основател и покровител е проф. Минко Балкански, който емигрира от България още през 1946 година в Париж. Завръща се вкъщи след 46 години в странство.

"Те ме осъдиха на гибел, брат ми беше погубен. Искаше да се учи като мен ", сподели проф. Балкански пред Нова телевизия.

А той, беглецът, пази дисертация в Сорбоната, признат е в именития Международен софтуерен институт на Кембридж. На 28 година е професор в Университета "Пиер и Мария Кюри ", взе участие в Нобеловия комитет, управлява работни групи във Франция, Германия, Съединени американски щати, Япония, Китай и Полша. Днес, към този момент на 90, чете всяко едно мотивационно писмо на българчетата, които желаят да станат част от неговата школа в родната му Оряховица.

90-годишният професор е най-големият покровител у нас, само че пътят до професурата е дълъг. Може би минава и през школата в Оряховица, където споделят, че едно дете в 9 клас би трябвало да е прочело най-малко 1000 книги.

"Всяко дете може да влезе с положително мотивационно писмо. Искаме и деца, които не са първенци, само че имат интерес към физиката ", сподели административният шеф на фондация "Минко Балкански " Яна Ковачева.

В по-различното учене оказват помощ и лауреати на фондацията, които към този момент вървят по стъпките на огромните учени в чужбина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР