Деси ВЕЛЕВАОбщинските съветници от БСП в София обмислят да поискат

...
Деси ВЕЛЕВАОбщинските съветници от БСП в София обмислят да поискат
Коментари Харесай

БСП в София обмисля да поиска намаляване на такса смет

Деси ВЕЛЕВА
Общинските съветници от Българска социалистическа партия в София обмислят да изискат понижаване на такса боклук на столичани. Решението ще се вземе откакто социалистите получат информация от кметството за осъществяването на план-сметката за непорочност за предходната година. По първични данни то е 98 на 100, до момента в който през предходните години едвам доближаваше 90 на 100. За първото деветмесечие на тази година осъществяването обаче е едвам 67% и поради това има опция да се понижи такса боклук, счита Иван Таков, водач на столичните социалисти и ръководител на групата на Българска социалистическа партия в Столичния общински съвет.  
По време на първото разискване на бюджета за чистотата за идната година в комисията по финанси Таков напомни, че Българска социалистическа партия пет години подред упорства за понижаване на такса боклук с към 10%, защото общината продължава да харчи за непорочност по-малко, в сравнение с събира от столичани. Между 2014 и 2020 година да вземем за пример в общинската хазна са влезнали 197 млн. лв. повече, в сравнение с са разходвани. Това са пари от такса боклук, които би трябвало да се употребяват единствено по предопределение - т.е. за действия по чистотата. Парите обаче отиват за други действия, безапелационен бе Иван Таков. 
22,51 млн. лева повече за почистване в София през 2023 година планува Столичната община в план-сметката по това перо. Така тя възлиза на 260,2 млн. лева Разходите за събиране на битови боклуци се планува да бъдат 78 млн. лева или с 3,8 млн. лева повече по отношение на тази година. За поддържане на непорочност в териториите за публично прилагане ще се отделят 101,5 млн. лева От общината дават обещание да измият повече улици и булеварди с повърхност от 453 000 дка. 10,3 млн. лева ще бъдат предоставени на кметовете на региони за разчистване и косене на междублокови пространства. 74,7 млн. лева са планувани за поддържане на инсталациите за отнасяне и преработване на битовите боклуци, както и за изследване, създаване, употреба и закриване на депата за битови боклуци, където осъществяването до момента е най-слабо.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР