Десетото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство

...
Десетото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство
Коментари Харесай

Юбилейното издание на фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ посрещнаха в Стара Загора

Десетото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното завещание „ Августиада “ радва жителите и гостите на Стара Загора.

Тридневното събитие се организира на Античен конгрес „ Августа Траяна “. Началото бе обещано със зрелищното шествие, водено от тазгодишните кандидатки за Царица Августиада, следвани от Духовия оркестър на Община Стара Загора, изложителите на вино и кулинарни артикули, представители на уредниците на фестивала, както и делегация от Турция, която е специфичен посетител на празника. В дефилето участваха още представители на цивилен клуб “Липа ” и други старозагорски клубове, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, подкрепени от възпитаници от ПГОХ “Райна Княгиня ”, както и фолклорна група от Народно читалище „ Св. Климент Охридски ” с началник акад. Васил Герлимов. 

„ Поздравявам уредниците, за магията, която са сътворили. Вярвам, че има още доста планове, по които можем да работим дружно за развиването на туризма и за нашия прелестен град. Смисълът на „ Августиада “ не е дребен. Намираме се в сърцето на един хилядолетен град, на улицата, която е била в миналото комерсиална и където са се разхождали жителите от античната Августа Траяна. Почувствайте този дух, усетете тази мощ! Успех на фестивала! ”, приветства уредниците и гостите отрасловият зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева. 

Представени във фестивала са над 30 винарни с над 250 виновност. След гласоподаване от посетителите ще бъдат излъчени спечелили, а първенецът ще има правото да носи знака на „ Августиада “. 

„ Благодаря за опцията да вземам участие в десетото издание на този цветен фестивал. С него демонстрираме благосъстоянието и многообразието на България. Туризмът е прекарване, а виното и кулинарията са неразделна част от всяко пътешестване. За 10-та поредна година в Стара Загора си дават среща най-хубавите мазета и нови кулинарни артикули вършат своята премиера тук. Ценя високо поредната ви работа и сила, с които реализирате редица начинания и допринасяте за напредъка на туризма в района и развиването на национално равнище. Аз и моят екип ще поддържаме всички начинания, които затвърждават България като една добра дестинация ”, насочи привет министърът на туризма Илин Димитров. Той връчи и грамота на Община Стара Загора за повсеместен принос в развиването на културно-историческия туризъм и съпричастност към самодейността за разпространение на дестинация България. Грамота за принос получи и Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Стара Загора, като министърът акцентира, че тази година изпреварва по брой туристи 2019г., което е един голям общ триумф. 

Приветствие към жителите и гостите на града насочи и Н. Пр. Айлин Секизкьок, дипломат на Република Турция в България. „ Поднасям своите почитания. За мен е огромно наслаждение да произнеса тирада при откриването на юбилейния фестивал на виното и културното завещание в Стара Загора. Радвам се, че Турция беше определена тази година за страна-партньор. Ние сме две плодородни и щастливи страни и от нас зависи да усилваме тези естествени дадености. Благодаря на Община Стара Загора за съдействието “.   

Поздрав към посетителите насочиха още и Галина Нифору, уредник на фестивала и ръководител на Българската асоциация на експортьорите на вино, ръководителят на Търговско-промишлената палата Стара Загора Олег Стоилов, съорганизатор на „ Августиада “, както и представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. 

По-късно през вечерта беше определена и Царица на Августиада 2022г. Тазгодишната носителка на купата е Ивайла Ушева. Нейни подгласнички са Пламена Колева и Джамила Калаш. 

Официални посетители на събитието бяха още зам.-кметът на Община Стара Загора Красимира Чахова, зам.-областният шеф на Стара Загора Стоян Стоянов, генералният консул на Република Турция в град Пловдив Корхан Кюнгерю, комерсиалното аташе на Република Турция в София Синем Таштан, комерсиалното аташе на Република Турция в Пловдив Армаган Ал, кметът и зам.-кметът на град Чорлу Ахмет Саръкурт и Гюнер Четин, президента на Търговско-индустриалната камара Изет Волкан и други. 

Фестивалът продължава с богата стратегия до 25 септември – вход за 1 ден – 10лв., за 3 дни – 15лв. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР