Десетокласници от Езиковата гимназия в Сливен тръгват по детски градини

...
Десетокласници от Езиковата гимназия в Сливен тръгват по детски градини
Коментари Харесай

Гимназисти ще правят “Революция в храненето” в детски градини и училища в Сливен

Десетокласници от Езиковата гимназия в Сливен потеглят по детски градини и учебни заведения, с цел да коментират преимуществата и потребността от здравословно хранене, оповестиха директорката Ефросина Кисьова. Учениците са въодушевени от „ новата вяра ” на международно известния британски кулинар Джейми Оливър, който проповядва „ Революция в храненето ” – без пакетирани храни, консерванти, доста зеленчуци и плодове и прясно приготвени ястия за децата в междучасията и ученическите трапезарии. Подобно на него, гимназистите ще посетят образователни заведения в града, а може би и в региона. И на място ще показват, каквото са научили от уроците на Оливър по малкия екран и в интернет: по какъв начин се подготвя потребната храна и за какво е нужна на подрастващите тя.

 sl0406-02 Десетокласниците са учредили и са членове на собствен, личен доброволчески клуб „ Работилница за вяра ”. „ Революция в храненето ” е една от следващите им начинания. А мотив за реализирането й са усещанията им, че българските деца не познават задоволително усета на плодовете и зеленчуците, тъй като са хранени повърхностно, с доста тестени произведения и несъразмерна захар. „ Имаме огромни упоритости за този план ”, разяснява класната им ръководителка Таня Бившева. Тя е уверена, че доста по-въздействащи върху дребните деца ще са беседите и срещите за здравословните артикули, които ще се проведат с по-големите възпитаници, в сравнение с с възрастните.

„ Работилница за вяра ” е основан през октомври предходната година и не пропуща да се отзове на хора в неволя, без значение в кое обитаемо място живеят те. Момичетата и момчетата плетоха шапки и шалове за бездомни хора, подариха съществени хранителни артикули за семейство пенсионери, които отглеждат двете дребни деца на умрялата си щерка, подариха облекла, обувки и раници за възпитаници в затруднено състояние чак в силистренското село Проф.Иширково, събраха средства за лекуването на дете от София, което при злополука е изгубило родителите си и вследствие на контузиите е получило заболяване на гръбначния дирек. „ Бяхме доста трогнати, когато това дете беше запитано какво желае за Коледа, то отговори: „ Имам си всичко ”, описа класната Бившева. Тя добави, че родителите на гимназистите ги поддържат във всяка самодейност. „ Това, считам, е пътят към бъдещето и израстването на нацията ”, добави преподавателката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР