Десетки загинали от глад и студ коне, както и още

...
Десетки загинали от глад и студ коне, както и още
Коментари Харесай

Инцидент с десетки загинали коне в Осоговска планина ще бъде разследван

Десетки починали от апетит и мраз коне, както и още 30 бедстващи животни в Осоговската планина бяха открити от туристи през уикенда. Екип на Агенцията по надзор на храните и представители на туристическото сдружение в Кюстендил ще направи инспекция на място през днешния ден, с цел да проверяват случая, осведоми сътрудник на БНР в понеделник.

Причината за нещастието е " извънредно безконтролно отношение към животните от предприемач от Кюстендил, който е развъждал коне в планината и е получавал евросубсидии ", заяви началникът на регионалната дирекция по надзор на храните в Кюстендил Стоян Саев. Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, само че не го е правел, сподели още Саев.

Не се знае точният брой на починалите коне. Стадото е било от към 100 животни, от които оживелите до момента са към 30.

Предупреждения за бедстващите животни е имало в обществените мрежи от няколко седмици, твърди Дарик радио. Много от тях към този момент са починали. Със съдействието на Планинската избавителна работа в Кюстендил и по-специално на Христо Абаджиев и Росен Димитров, през уикенда доброволци са занесли храна на конете - бали със плява и овес. Групата се е качила до местността Бек Бунар с 5 моторни шейни, снегът на тази височина е към 1,5 метра.

Конете, които са живи са към 30, само че не могат да вървят и да бъдат свалени в по-ниската част на планината, изяснява един от планинските спасители и ръководител на Търговско дружество Осогово Христо Абаджиев.

Планира се и нова акция, с цел да се закара с моторни шейни храна на конете. Надеждата е снегът да се стопи по- бързо, с цел да могат животните да пасат и трева, а като добият сили да бъдат свалени на безвредно място.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР