Десетки световни писатели, актьори и известни личности подписаха отворено писмо,

...
Десетки световни писатели, актьори и известни личности подписаха отворено писмо,
Коментари Харесай

Десетки световноизвестни личности призоваха Путин да освободи Навални

Десетки международни писатели, артисти и известни персони подписаха отворено писмо, с което приканиха Путин да освободи Алексей Навални и да приключи изтезанията му в пандиза, оповестява Ройтерс.

Носителите на Нобелова премия за литература Светлана Алексиевич, Дж. М. Кутзи, Херта Мюлер, Орхан Памук, Олга Токарчук и Марио Варгас Льоса са измежду подписалите апела към съветския президент.

Бившият юрист Алексей Навални стана прочут с рецензиите си към елита на Путин и обвиняванията към тях в голяма по размери корупция. В момента той излежава присъди от общо 11 и половина години в Според правозащитни организации делата за машинация против него са скалъпени.

През 2020 година опозиционерът едвам оцеля след опит за ликвидиране с нервнопаралитичното вещество Новичок . Той упрекна за нападението съветския президент Владимир Путин. Тогава Кремъл отхвърли да е обвързван със случилото се.

През последните седмици поддръжниците на Навални са все по-притеснени за здравето му и се притесняват, че той може да почине в пандиза. Те споделят, че има мощни болки в стомаха и загуба на тегло, като подозират опити за отравянето му с дребни дози лекарства.

„ Той е бил държан непрекъснато в изолираност, затварян в бетонна клетка с размерите на кучешка барака, без вентилация “, споделят подписалите писмото, измежду които са още и балетистът Михаил Баришников , актьорите Джуд Лоу и Бенедикт Къмбърбач , и писателите Маргарет Атууд и Джоан Роулинг .

Подписалите писмото споделят, че прибавят гласовете си към тези на съветските лекари, които неотдавна желаеха незабавна здравна помощ за Навални. Руски юристи и районни депутати също настояха за завършек на изтезанията над опозиционния политик.

Кремъл отхвърля да разяснява здравословното положение на Алексей Навални, под предлог, че това е въпрос от компетенцията на затворническата работа. Същата нееднократно е твърдяла, че му обезпечава всички нужни медицински грижи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР