Десетки курсове от Азия до пристанища на САЩ ще бъдат

...
Десетки курсове от Азия до пристанища на САЩ ще бъдат
Коментари Харесай

Товарни кораби отменят плавания заради спад в световната търговия

Десетки курсове от Азия до пристанища на Съединени американски щати ще бъдат анулирани през октомври заради влошаващите се стопански условия 

Океанските превозвачи анулират десетки плавания по най-натоварените направления в света по време на всекидневно пиковия сезон, съобщава .

Това е най-новият симптом за стопански проблеми, който удрят по фирмите, до момента в който в това време инфлацията забавя международната търговия и натоварва потребителите с високи разноски, написа The Wall Street Journal.

Отмяната на товарни превози през октомври е огромен поврат в съпоставяне със обстановката единствено преди няколко месеца. Тогава оскъдната наличност на кораби за товарно мореплаване увеличи цените на доставките и облагите на превозвачите до рекордни равнища. Миналия октомври компании като Walmart Inc. и Home Depot Inc. наемаха лични кораби, с цел да заобиколят тапите в пристанищата и да отговорят на скока в търсенето на вносни артикули.

Цените за транспорт през Тихия океан са паднали с почти 75% по отношение на равнищата отпреди година. Транспортната промишленост се бори с по-слабото търсене, защото огромните търговци на дребно анулират поръчки с доставчиците си и ускоряват напъните си за понижаване на запасите. FedEx Corp. неотдавна съобщи, че ще анулира полети и ще паркира товарни самолети заради внезапен спад в размера на доставките. В четвъртък Nike Inc. съобщи, че разполага с 65% повече налични артикули в Северна Америка спрямо година по-рано и ще прибегне до съкращения.

Влошаването на световните стопански условия, от войната в Украйна до затварянето на заводи в Китай, нанесе тежки удари на комерсиалната активност. Международният валутен фонд понижи неведнъж прогнозата си за световния напредък на брутния вътрешен артикул тази година. Потребителските цени се повишават с най-бързите темпове от години в Съединени американски щати, в страните в Европа и други елементи на света.

Едно от следствията от стопяващото се търсене е намаляването на пътуванията с кораби. През септември контейнерният потенциал, предлаган от корабните оператори в Тихия океан, е намалял с 13% по отношение на година по-рано, което е еквиваленто на 21 кораба, всеки от които може да реалокира 8000 контейнера в едно пътешестване, съгласно доставчиците на данни за корабоплаването Xeneta и Sea-Intelligence.

За двете седмици, започващи на 3 октомври, общо към 40 планувани плавания до западното крайбрежие на Съединени американски щати от Азия и 21 плавания до източното крайбрежие от Азия са анулирани, съгласно данните на фирмите, както и от информация на клиентите, прегледана от The Wall Street Journal. Обикновено по това време на годината приблизително единствено две до четири плавания седмично са празни или анулирани.

Превозвачите от ден на ден анулират пътувания и по основни направления от Азия до Европа, споделиха доставчиците на данни.

„ През първата седмица на октомври една трета от авансово оповестения потенциал ще бъде премахнат, а за втората седмица ще бъде към половината “, сподели Питър Санд, основен анализатор в Xeneta. „ Темпът на спад през последните седмици беше доста бърз и наподобява, че превозвачите направиха неверни прогнози за ниските размери и пиковия сезон на процедура не се реализира. “

Периодът сред края на лятото и началото на есента нормално е най-натовареното време от годината за огромните превозвачи, защото търговците на дребно и другите вносители натрупат ресурси преди празничния сезон за извършване на покупки.

Дневните цени в този момент са приблизително 3900 $ за транспорт на един резервоар през Тихия океан, спрямо 14 500 $ при започване на годината и повече от $19 000 през 2021 година, съгласно Freightos Baltic Index.

Mediterranean Shipping Со., най-големият в света контейнерен транспортьор по потенциал, неотдавна анулира някои плавания, в това число шест кораба от Китай до Лос Анджелис и Лонг Бийч.

Тези 6 кораба, които MSC управляваше дружно с А.Р. Moller-Maersk А/S, бяха прекратени „ заради доста понижено търсене на колета до западното крайбрежие на Съединени американски щати през последните седмици “, съгласно съобщение, оповестено в сряда на уеб страницата на MSC. Спирането на тези кораби ще отстрани близо 12 000 контейнера седмично от потенциал на транстихоокеанската търговия и ще помогне за съкращаване на изчакването в пренос, се споделя в известието на MSC.

Някои превозвачи не са склонни да споделят детайлности за анулирани плавания, с цел да избегнат приключването на информация до съперниците им за това какво се случва в тяхната мрежа. Пътуванията могат да бъдат анулирани заради претоварване на пристанището, проблеми с графика или спадащо търсене.

Потребителските разноски за обемисти предмети като мебели и уреди, които постоянно се внасят в Съединени американски щати, са се охладили през последните месеци съгласно публични данни. Такива продукти бяха доста търсени по-рано по време на пандемията, защото американците прекарваха повече време вкъщи и реновираха къщите си.

Флотилия от нови контейнеровози, които са поръчани, ще прибавят потенциал през идващите две години, което значи, че цените на товарите могат да бъдат подложени на по-голям напън, когато се освободи повече пространство за кораби.

Капацитетът на морските контейнери е плануван да се усили с 4% тази година и се чака да нарасне с 8,8% през 2023 година и още 9,7% през 2024 година, съгласно основания в Лондон съветник по корабоплаването Braemar PLC. От началото на 2020 година са поръчани към 1056 кораба, които могат да придвижват към осем милиона кутии, спрямо 688 кораба, поръчани от 2015 до 2019 година, които могат да придвижват към пет милиона кутии.

„ Глобалната стопанска система направи няколко внезапни промени тази година и нашата вероятност за бъдещото търсене е несигурна “, сподели Джонатан Роуч, анализатор на контейнери в Braemar. „ Свръхкапацитетът евентуално ще стане проблем от средата на 2023 година до 2024 година и евентуално по-късно. “

Свръхкапацитетът принуждава операторите да се подбиват взаимно, оказвайки напън върху цените за транспорт на товари. Операторите на контейнери се бориха с огромни загуби в продължение на съвсем десетилетие след 2008 година, което докара до консолидация в промишлеността. Шестте най-големи превозвачи за океански товари транспортират повече от 70% от всички контейнери по света.

Товарните цени по основни корабни направления остават над равнищата преди пандемията, само че най-големите оператори разполагат с доста пари, с цел да устоят на възможен кратковременен стопански спад. Разходите, пред които са изправени превозвачите, обаче също нарастват. Цените на горивото са над равнищата си от края на 2019 година, макар че се охладиха след достигането на върхове това лято. Пристанищните оператори таксуват акостиращите кораби с повече, прехвърляйки по-високите цени на силата, пред които са изправени, на превозвачите.

„ Цената на електричеството, изключително в Европа, е доста значима, защото крановете и другото тежко съоръжение работят с електрическа сила “, сподели Тимен Мистър, основен действен шеф за пристанища и терминали в DP World, основан в Дубай оператор на терминали в пристанища по целия свят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР