Десетки жители на селата Сенокос, Безводица, Соколово, Пряспа, Дропла, Змеево

...
Десетки жители на селата Сенокос, Безводица, Соколово, Пряспа, Дропла, Змеево
Коментари Харесай

Страшен протест сковава Балчик. Народът се разбунтува, блокират пътища. Включиха се и фирми

Десетки поданици на селата Сенокос, Безводица, Соколово, Пряспа, Дропла, Змеево и Дъбрава се събраха, с цел да изразят недоволството си от непрекъснатото прекъсване на водата и ниското налягане, последвано от високо налягане, което провокира проблеми. Протестът е проведен от жители и подсилен от кметовете на пострадалите села, предава ПроНюз Добрич.
Протестиращите пресичаха пътя Добрич-Балчик и по този начин блокираха придвижването по него за половин час, като пропускаха поетапно колите.
“В понеделник, като заплаших ВиК, че ще протестираме, водата пристигна на идващия ден. Преди това през януари имахме 10 дни без вода, през февруари нямахме вода 9 дни ”, сподели кметът на Сенокос Красимир Георгиев.
Жителите на селата търсят трайно решение, тъй като това е все още ВиК се пробва да успокои хората, а по нататък, какво ще става, никой нищо не знае, съобщи кметът на Сенокос. “Не ни дават пояснение, за какво ни стопират водата, споделят ни единствено “авария ”, само че повредата е два дни, не повече. Каква е повредата? Нали могат да пренасочват водата, половината село да има, другата половина да няма или назад. А те нищо не подхващат и пояснение не ни дават ”.
Около 300 души са засегнатите от повредата, твърди Красимир Георгиев. Той споделя, че бизнеса в региона също изпитва компликации, не може да се реализира активност по ферми, кравеферми, кланицата, консервната фабрика, на които им би трябвало доста дебит на вода.
Според кмета повредата е опрощение, само че казусът в действителност е, че от ВиК пестят сила и не пускат задоволително помпи. В тръбите, до които има достъп, не се вижда въобще течаща вода, което значи, че не работят помпите, споделя той.
Уведомени са Министерството на районното развиване и благоустройството, регионалния шеф, Община Балчик и ВиК Добрич, като отговор има от всички като се изключи ВиК. Институциите показват поддръжка за решаването на казуса.
Кметът разгласи, че следва да се асфалтира основния път и заради тази причина е уведомил Министерство на регионалното развитие, да положат водопровод, до момента в който тече ремонтът. “Трябва да се направи пътя, в това съм сигурен на 200%, само че централния тръбопровод е под централната улица на самото село ”, сподели Георгиев.
“Живея в горния завършек на селото, няма налягане, не можем да се изкъпем вечер, пералнята не върви, от време на време се е случвало с тубата да Ливан вода в пералнята, с цел да може да се изпере ”, сподели Диана Колева, гражданин на с. Сенокос.
Други жители се оплакват, че водата, която доближава до домовете им е с ниско налягане, а заплащат скъпа вода, като в последна сметка се оказва, че заплащат въздух, а не вода. В локалния магазин пък в резултат на стартирането на водата със мощно налягане тръбите за вода са избили. Друг гражданин твърди, че от три-четири години в селото няма вода. Трябвало да е над два бара дебит, а непрекъснато се поддържа на един бар. “Затова сме тук, с цел да обявим нашите претенции за по-добър живот ”.
На митинга имаше и британско семейство, което живее в селото. Споделиха, че обичат хубостта на България, само че проблемите с ВиК ги тормозят.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР