Десетки хиляди безследно изчезнали: само през тази година 64 000

...
Десетки хиляди безследно изчезнали: само през тази година 64 000
Коментари Харесай

Безследно изчезнали: къде са тези 64 000 африканци, половината от които деца


Десетки хиляди безследно изчезнали: единствено през тази година 64 000 души са в неопределеност в Африка, половината от които деца. Войни и рецесии разделят фамилии, а мнозина въобще не знаят къде и по какъв начин да търсят своите близки.

Половината от безследно изчезналите в Африка от началото на 2022 година са деца

Дълги четири години Абдо се е борил с живота напълно самичък, без фамилията си. А е бил все още дете., почнала през 2013 година, аргументи на хората ужасни неща - нападения срещу цивилни, сексуално насилие, грабежи, е доста деца бяха превърнати във бойци. Войната раздра хиляди фамилии, в това число и това на Абдо. Момчето бяга единствено родния си град Томбура, когато е на 13 години. С майка си съумява да се събере отново чак през 2017-а - с помощта на УНИЦЕФ. Днес Абдо е млад мъж на 22 години.

" Хранех се само, с цел да остана жива. Бях нещастна, защото трябваше да мисля за сина си, гадаех къде може да е той ", споделя Елена, майката на Абдо. " Трудно ми беше да го не помни, тъй като някак не си го представях мъртъв и заровен. "
Редакцията предлага
В годините на революция сред 2013 година и 2018 година " Спасете децата ", УНИЦЕФ и партньорските им организации в Южен Судан успешно са събрали над 6000 деца със фамилиите им. Само година по-късно обаче 8000 деца към момента били разграничени от фамилията си или са се водили безследно изчезнали.

" Децата са най-уязвими "

Според Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) през 2022 година в Африка ще изчезнат повече от 25 000 малолетни - към 40 на 100 от всички хора, които са в неопределеност на континента, по данни на Червения кръст. " Получаваме забележителен брой запитвания и уведомления, само че знаем, че това е единствено върхът на айсберга ", споделя за Дъждовни води Селин Дютрелун, началник на отдела за отбрана на фамилните връзки на МКЧК за Източна, Централна и Южна Африка.

Конфликтът в района Тиграй в също е разделил доста деца от родителите им. Според данни на " Спасете децата " повече от 5000 деца са били там през май 2021 година. А в източната част на Демократична република Конго (ДРК) 800 деца са изгубили родителите си, бягайки от сраженията сред въоръжените групировки единствено през юли 2022 година, се посочва в отчета.

" В рецесията в ДРК децата са най-уязвими ", акцентира Арджика Барке, шеф програмни интервенции на " Спасете децата " в град Гома. " Те сформират половината от всички разселени лица и са доста уязвими от позиция на принуждение, трафик, полова корист, рекрутиране от въоръжени групи, задържане, употреба... Списъкът е дълъг. "

Да избягаш и да изчезнеш

" Има разнообразни аргументи, заради които хората могат да бъдат разграничени едни от други: спорове, миграция, естествени бедствия ", показва Дютрелун. В Африка има над 35 настоящи въоръжени спорове, а хиляди хора пресичат държавни граници, Сахара или Средиземно море всяка година в търсене на по-сигурно място. Така доста хора губят връзка със семействата или най-близките си хора. 

Според аналитичния център Institute for Security Studies по-голямата част от търсените идват от 11 страни. Сред тях са Камерун, Еритрея, Сомалия, Кот д`Ивоар, Гвинея, Сенегал и Сиера Леоне. Само в Нигерия безследно изчезналите са над 25 хиляди, измежду които близо 14 000 са деца. 

Либия: разгласи за изчезнали хора в Триполи

Много организации оферират услуги за следене на разграничени фамилии. Международният комитет на Червения кръст е деен в 26 африкански страни, а " Спасете децата " има планове в над 30 африкански страни. Понякога резултатът е събиране на фамилията, в други случаи най-малко излиза наяве какво се е случило с даден родственик. Международната комисия за изчезнали лица (ICMP) или религиозни групи, като Армията на спасението, също оказват помощ при издирването на изчезнали хора. Съществуват и онлайн услуги, като Trace the Face, които се концентрират върху.

Трудното търсене

Търсенето е съревнование с времето. Колкото по-дълго едно дете е отделено от фамилията си, толкоз по-трудно е то да бъде открито. Причината е, че търсенето се натъква на съществени спънки, изяснява Дютрелун. " Трябва да може да се търси както в страната, по този начин и отвън нея. Може хората да са хвърлени в пандиза и да не са в положение да се свържат със фамилиите си. Или пък съществуват логистични проблеми - на доста места няма интернет връзка, би трябвало да отидете персонално, с цел да търсите лицето. Достъпът до регионите е усложнен заради изчезнала инфраструктура или вилнеещи спорове. Хората са разпръснати из целия континент, без да гонят някаква последна цел, където желаят да стигнат. Но е допустимо и от дълго време да са мъртви ", споделя още представителят на Международния червен кръст. 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР