Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на

...
Десетилетия след падането на Берлинската стена отново чуваме дрънкането на
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Използването на ядрено оръжие ще предизвика хуманитарен Армагедон

Десетилетия след рухването на Берлинската стена още веднъж чуваме дрънкането на нуклеарни саби

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш възобнови през днешния ден апела си за световно унищожаване на нуклеарните оръжия, на фона на възходящата угриженост от опасността на Русия да ги употребява във войната в Украйна.

" Десетилетия след рухването на Берлинската стена още веднъж чуваме дрънкането на нуклеарни саби ", съобщи Гутериш на специфична сесия на Общото заседание, отдадена на нуклеарното разоръжаване, представен от БГНЕС.

" Нека бъда явен - ерата на нуклеарния шантаж би трябвало да завърши. Всяко потребление на нуклеарно оръжие би провокирало филантропичен Армагедон. Без унищожаване на нуклеарните оръжия не може да има мир, " сподели още той.

В речта си предходната седмица съветският президент Владимир Путин насочи фино прикрита опасност за потребление на нуклеарно оръжие след възвръщането от украинските сили на земите, завзети от Москва при седеммесечното навлизане.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен отговори, че Вашингтон е споделил на Москва, в това число по частни канали, за " пагубните " последствия от всяка приложимост на нуклеарно оръжие.

Гутериш изрази разочарованието си, че конференцията за обзор на Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие предишния месец не е съумяла да реализира консенсус. Русия блокира резултата, откакто проектодокументът поддържа контрола на Украйна върху нуклеарната централа в Запорожие, чиято окупация от страна на Москва породи опасения от огромна повреда.

Съединените щати осъдиха позицията на Русия. Нито една нуклеарна мощ обаче не поддържа признатия през 2017 година контракт на Организация на обединените нации, в който се приканва за всеобхватна възбрана на нуклеарните оръжия, като в поддръжка на този контракт се оповестиха най-вече разрастващите се страни.

Нито една страна не е употребила нуклеарни оръжия на бойното поле като се изключи Съединените щати през 1945 година, когато те унищожиха японските градове Хирошима и Нагасаки, убивайки над 200 000 души. Имперска Япония капитулира няколко дни по-късно, с което се постави завършек на Втората международна война.

В речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации предходната седмица японският министър-председател Фумио Кишида даде обещание да работи за " свят без нуклеарни оръжия ".

" Заканата за потребление на нуклеарни оръжия, както направи Русия, да не приказваме за действителното потребление на нуклеарни оръжия, е сериозна опасност за мира и сигурността на интернационалната общественост и е безусловно неприемлива ", съобщи Кишида.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР