Обзор от Близкия изток: Клането в Рабаа се помни

...
Десет години от едно от най-тежките кланета на протестиращи в
Коментари Харесай

Десет години от едно от най-тежките кланета на протестиращи в съвременната история | Един милион цивилни са избягали от Судан | Боевете в Либия убиха десетки. Ето го Близкия изток тази седмица.

„Видях толкова много тела онзи ден“: 10 години от Раба

Това се случи на площад Рабаа ал-Адавия в Кайро: едно от най-лошите кланета на протестиращи в новата история.

През 2013 г. хиляди организираха седящи демонстрации, за да протестират срещу военния преврат, който свали египетския президент Мохамед Морси през юли. Много от тях бяха поддръжници на Мюсюлманското братство, групата на Морси – обичани и мразени еднакво в Египет.

В 6 сутринта на 14 август 2013 г. силите за сигурност започнаха брутална репресия. Амр Хашад беше там и разказа на Ал Джазира за ужасите, които е видял. Витаещи военни хеликоптери, бронирани превозни средства, блокиращи бягствата, снайперисти по покривите, които подбират хора.

Human Rights Watch документира най-малко 900 протестиращи, убити в Рабаа и по време на друг седящ протест на площад Ал-Нахда. Други казват, че са загинали още повече. За сравнение, оценките сочат, че на площад Тянанмън са убити от 400 до 1000 души.

Оттогава Мюсюлманското братство е отслабено. Нашият автор казва, че групата преминава през криза на идентичността, криза на легитимността и криза на членството. Може ли да се възстанови?


Войната в Судан и оръжието, използвано срещу жените

Конфликтът в Судан хвана в капан безброй жени, които са били сексуално насилвани в страна, в която са останали малко или никакви ресурси, за да им се помогне. Ето някои от мъчителните свидетелства на оцелелите и цивилните, отдадени да им помогнат.

Също тази седмица военното ръководство на Судан изглежда изпраща смесени съобщения.

Началникът на армията, генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, обвини Силите за бърза подкрепа във военни престъпления, докато неговият заместник, Малик Агар, отиде в друга посока, като каза, че уреждането чрез преговори е неизбежно.

Понастоящем няма преговори между двете страни, докато в столицата Хартум и в района на Дарфур се водят битки. ООН казва, че повече от 1 милион души са избягали в други страни.

Въоръжени групи се борят в столицата на Либия

Либия беше относително спокойна, но си остава страна с конкуриращи се администрации, безброй въоръжени групировки и никакви признаци на единен план за управление.

Тази седмица командирът на една от групите беше задържан от друга, което доведе до избухване на боевете в столицата Триполи.

Двете въоръжени групи се биеха в продължение на 24 часа, убивайки най-малко 55 души, с още десетки ранени и хиляди цивилни, разселени. Стрелбата приключи скоро след освобождаването на командира.


А сега нещо различно

Беше горещо лято, така че сесията в басейна е особено освежаваща за децата, посещаващи летния лагер al-Qudra в Ивицата Газа. Лагерът е предназначен за деца с ампутирани крайници или родени без напълно оформен крайник или крайници. „Децата с ампутирани крайници … се нуждаят от пространства и дейности, съобразени с тях, за да ги накарат да се почувстват включени“, каза организаторът на лагера Хадил ал-Сака.

Накратко

Петима загинаха при потъването на лодка с бежанци край Тунис Храмът в Шираз в Иран е подложен на втора смъртоносна атака през последните месеци Израел твърди, че няма база в Ерусалим за саудитски пратеник в Палестинската администрация Какво знаем за размяната на затворници между САЩ и Иран Напрежението между Ливан и Израел нараства, но животът продължава в оспорвания Гаджар

Цитат на седмицата

„Ти трябва да го направиш. Трябва да... Европа е страната на възможностите.“ | Мохамед Соу, гамбиеец, който беше спасен от потъващ кораб, напуснал Тунис за Европа.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР