Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов

...
Депутатите в германския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов
Коментари Харесай

Олаф Шолц е новият канцлер на Германия

Депутатите в немския парламент избраха социалдемократа Олаф Шолц за нов канцлер. По време на гласуването той получи 395 гласа.

Според конституцията президентът е този, който назначава новия канцлер. Шолц ще посети първо президентския замък „ Белвю “, а след срещата с президента Франк-Валтер Щайнмайер ще се върне в Народното събрание, където ще постави клетва.

Трите партии - социалдемократи, Зелени и либерали - организираха изключителни партийни конгреси и след полученото утвърждение подписаха 177-страничния контракт за основаване на ръководещата социаллиберална коалиция, която наследява огромната коалиция на Ангела Меркел, напомня БНР.

Основен акцент в работата на държавното управление е битката с разпространяването на ковид и икономическите последствия от пандемията. Здравеопазването отстъпи водещото място на амбициозната климатична политика, главната тематика на Зелените, които се стремят към климатичен неутралитет още през 2035 година. Друг акцент за новото социаллиберално държавно управление в Берлин е дигитализацията. Бъдещият финансов министър Кристиан Линднер удостовери, че след пандемията новото държавно управление се връща към строгата финансова политика и възбраната за вдишване на нов дълг от 2023 година.

В съдружния контракт трите партии се застъпват за подсилване на икономическия и валутен съюз на Европейски Съюз и федерализация, само че не показват, по какъв начин ще се реализира тази промяна.

С встъпването в служба на кабинета на Олаф Шолц, който е деветият канцлер на Федералната република, приключва 16-годишната епоха на Ангела Меркел, която разгласи в края на 2018 година, че след изборите през септември се отдръпва от политиката.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР