Депутатите станаха на крака и почетоха с едноминутно мълчание жертвите

...
Депутатите станаха на крака и почетоха с едноминутно мълчание жертвите
Коментари Харесай

Всички без БСП: Депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на комунизма

Депутатите станаха на крайници и уважиха с едноминутно безмълвие жертвите на комунистическия режим. Първо това изиска ръководителят на Съюз на демократичните сили Румен Христов в края на декларацията си от името на ПГ на ГЕРБ-СДС във връзка 1 февруари - Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим. След това официално предлагането направи Никола Минчев от " Продължаваме Промяната ".

Предлагаме на първо място да бъдем хора, а не партийно оцветени антагонисти, съобщи Румен Христов в декларацията от името на парламентарната си група. Преди 78 години на този ден така наречен Народен съд осъжда на гибел трима регенти, 67 народни представители, министри, генерали, полковници, напомни той.

Вече дълги години на тази дата демократичната общественост уважава жертвите на комунизма по предложение на президентите от Съюз на демократичните сили Желю Желев и Петър Стоянов, посочи Христов и добави, че формалното отбелязване датира от 2011 година по предложение на държавното управление на ГЕРБ. На 1 февруари, преди 78 години, се слага началото на заличаването на цвета на нацията, с цел да могат руските окупатори и нашите комунисти да открият елементарно своя режим, да избият хиляди почтени, да лишават имуществото им и да наложат нов ред на гнет и боязън, уточни депутатът. След 9 септември 1944 година единствено за няколко месеца в страната по политически аргументи са убити или безследно изчезнали към 20 хиляди души, изселени са близо 30 000, напомни ръководителят на Съюз на демократичните сили. И въпреки че комунистическата власт не е питала българския народ дали желае реки от кръв и свирепост, в негово име са осъществени зверства, съизмерими единствено с тъмните времена на Средновековието, уточни той. В идващите години без съд и присъда в лагерите на гибелта са измъчвани и убивани хиляди българи, продължи депутатът.

Нашата отговорност пред жертвите на комунистическия режим ни задължава да браним свободата всеки ден, ние от " Демократична България " сме приели, че индивидът и неговото достолепие са в центъра на правенето на политика и ще браним това достолепие всеки ден. Това съобщи в декларация от парламентарната естрада Людмила Илиева, депутат от Демократична България, във връзка днешния ден, в който почитаме паметта на жертвите на комунизма.

След 9 септември 1944 година България потъна в беззаконния, насилия и всеобщи убийства, чиито отблъскващ опит да им се придаде привидна легитимност бе по този начин нареченият Народен съд. Народният съд, който можеше да те осъди на гибел, даже когато към този момент не си сред живите, Народният съд, в който единствено жаждата за отплата, а не правото, произнасяше присъдите, уточни Илиева.

На 1 февруари 1945 година бе наказан на гибел и физически погубен българският политически хайлайф, сподели Илиева, след което напомни, че тогава са били избити трима регенти, 22 министри, осем царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници. Стотици хиляди са изчезналите, избитите без съд, изпратените по лагери и затвори, единствено тъй като почтено и самоуверено се противопоставяха на лазещия комунистически гнет, добави депутатът.

Тези мракобесни времена са алена лампа, която и през днешния ден продължава блестящо да свети, която би трябвало да ни държи виновни и би трябвало да ни повтаря в никакъв случай повече да не позволяваме това да се повтори, уточни тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР