Депутатите се заеха с актуализацията на бюджета заради сделката за

...
Депутатите се заеха с актуализацията на бюджета заради сделката за
Коментари Харесай

Депутатите актуализират бюджета заради изтребителите

Депутатите се заеха с актуализацията на бюджета поради договорката за изтребителите. Това стана незабавно откакто договорката беше утвърдена от народните представители .

Със законопроекта се цели финансовото застраховане на придобиването на нов вид бойни самолети от въоръжените сили на Република България , изясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година се обезпечава нужният запас в размер на 2.1 милиарда лева , посочи тя.
 Менда Стоянова не знае елементи от договарянията за Ф-16
Менда Стоянова не знае елементи от договарянията за Ф-16

Шефът на бюджетната комисия в Народно събрание твърди че парите ще са в наша сметка в Съединени американски щати

Съществен миг във финансовия модел на тези контракти е методът на заплащане, който планува избраната цена ( cash with acceptance ), посочена в интернационалните контракти с държавното управление на Съединени американски щати, да се подава напълно в къс период след тяхното сключване по сметка на федералното държавно управление , акцентира Стоянова.

Няма опция за различен метод на заплащане , защото до момента българската страна няма огромни доставки на въоръжение от Съединени американски щати.

Депозираните пари ще се употребяват от Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността за осъществяване на заплащания в хода на осъществяването на договорите.
 И Българска социалистическа партия щели да купят F-16, уверен Каракачанов Обновена
И Българска социалистическа партия щели да купят F-16, уверен Каракачанов

124 депутати утвърдиха на първо четене покупката на осем изтребителя Ф-16

Условията на програмата на Съединени американски щати за задгранични продажби за военни цели (FMS) дават опция, след превеждане от Министерството на защитата по сметка на държавното управление на Съединени американски щати на сумите за осъществяване на договорите за придобиване на нов вид военен аероплан , част от тях да се подават и влагат посредством банкови и капиталови сметки във Федералната аварийна банка на Ню Йорк за обезпечаване на рентабилност от тези средства в интерес на българската страна.

Процесът на разкриване на сметките и прехвърлянето на средства лишава всекидневно към 6 месеца , стана ясно от отчета на Менда Стоянова. Реализирането на тази опция изисква подписване на съглашение сред Министерството на защитата, Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността и Федералната аварийна банка на Ню Йорк.

В него може да взе участие Българската национална банка като сътрудник на страната . Стандартно парите се влагат в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове с друга срочност. При вероятно осъществяване на описаната опция би могло да се чака страната да осъществя доходи от вложение с чиста рентабилност от към 1,5 на 100 , в случай че няма основни промени на настоящите пазарни условия.

Този финансов модел за осъществяване на плана за капиталов разход " Придобиване на нов вид военен аероплан ", в осъществяване на Решението на Народното събрание от 16 януари 2019 година, изисква обезпечаването на спомагателни разноски над утвърдените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, което постанова правенето и предлагането на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година .

Предвид посоченото нагоре изискване, постигнатите договорености във връзка с цената на пакета по договорката , която възлиза на 2 198,3 млн. лева . (изчислена при планиран валутен курс на лв. по отношение на щатския $ от 1,75 лв. за долар), както и отчитайки спомагателните упования на Министерството на защитата, с плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година се предлага да се усили размера на разноските по бюджета на Министерството на защитата за 2019 година с 2 100,0 млн. лв. .

Същевременно със законопроекта се предлага и понижение на разноски по държавния бюджет . Предвидено е плануваните в плановете към Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година средства в общ размер на 271 млн. лева за осъществяване на други планове за рационализация на Българската войска да не бъдат разходвани през актуалната година.

Отчитайки чистото нарастване на разноските по държавния бюджет в размер на 1,829 милиарда лева . в законопроекта за промени на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година се планува нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв. .

Изготвените планове за главните параметри по консолидираната фискална стратегия плануват бюджетното салдо по консолидираната фискална стратегия за 2019 година да бъде негативно в размер на 2,429 милиарда лева или 2,1 % от прогнозния Брутният вътрешен продукт , което произтича от осъществяване на Решението на Народното събрание от 16 януари 2019 година.

Припомняме, на 10 юли 2019 година министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха покупката на 8 изтребителя Ф-16.

Вчера в комисията по защита договорката за Ф-16 беше утвърдена, като Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака " се оповестиха срещу.

На 15 юли държавното управление актуализира бюджета поради закупуването на изстребителите. В законопроекта се планува и нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР