Депутатите се скараха кой да оглави новосъздадената временна комисия, която

...
Депутатите се скараха кой да оглави новосъздадената временна комисия, която
Коментари Харесай

Депутатите се скараха кой да е шеф на временната комисия за газопроводите

Депутатите се скараха кой да оглави новосъздадената краткотрайна комисия, която ще открива всички обстоятелства и условия по отношение на газопроводите " Южен поток " и " Турски поток ", както и за забавянето на междусистемната газова връзка Гърция - България, съобщи.

Въпреки множеството номинации ръководител по този начин и не бе определен. Напрежението в залата пристигна откакто нито един от двамата претенденти за ръководители - Иван Манев от " Продължаваме промяната " (ПП) и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи, не събраха нужното болшинство.

Председателят на Народно събрание Никола Минчев разгласи, че комисията би трябвало да бъде управлявана от претендента на Политическа партия, защото гласове " за " кандидатурата му са повече от тези за претендента на Движение за права и свободи.

Десислава Атанасова от ГЕРБ изиска изборът да бъде анулиран и да се създадат други номинации, а съпартийците ѝ Костадин Ангелов и Радомир Чолаков се обърнаха към Никола Минчев.

" Никога не е късно да станеш за срам. Днес беше денят, когато вие станахте за срам. "

" Вие разбирате ли, че оттук насетне този парламент в случай че желае да оцелее още няколко дни, ще се ръководи с консенсус. Наясно ли сте, виждате ли го? Ще изберем консенсусна кандидатура за ръководител. Няма към този момент да има доминация, тъй като няма болшинство. Няма да назначите началник на КПКОНПИ, няма който вие сте решили. "

Ива Митева от ИТН също подлага на критика ръководителя на Народното събрание.

" За първия претендент какъв брой гласоподаваха и какъв брой има " за ", има ли 50 плюс един, и за втория какъв брой гласоподаваха – имали 50 плюс един. Тогава към този момент в случай че за двамата е имало, може да изберете сред един от двамата. Но в случай че и двамата не са постигнали 50 плюс един от гласувалите, няма по какъв начин да обявите който и да е, тъй като по този начин сте решил. Т.е. никой от двамата не е събрал нужните гласове 50 плюс един от гласувалите. Кое е толкоз комплицирано. "

След къса отмора бяха излъчени нови кандидатури - на Искра Михайлова от " Възраждане ", Жечо Станков от ГЕРБ, Петър Куленски от Политическа партия и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи, които още веднъж не събраха болшинство.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ предложи да бъде прекъсната процедурата за избор на ръководител с претекста:

" Председателят на Народно събрание може да свика съвещанията на всички комисии. Правя ви предложение да изготвите план на вътрешни правила за комисията, където да е включена точка, че комисия избира за ръководител някой от членовете на комисията и да свикате първото съвещание ".

" Ще изберем консенсусна кандидатура за ръководител, няма към този момент да има доминация, тъй като няма болшинство ", разяснява от своя страна Радомир Чолаков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР