Депутатите решиха да създадат нова постоянна парламентарна комисия - по

...
Депутатите решиха да създадат нова постоянна парламентарна комисия - по
Коментари Харесай

Създадоха постоянна комисия в парламента по конституционни въпроси

Депутатите взеха решение да основат нова непрекъсната парламентарна комисия - по конституционни въпроси. В предишното 47-о Народно събрание имаше такава Временна комисия, само че тя по този начин и не проработи.

По предложение на ГЕРБ депутатите разделиха Правната комисия на две - Правна и по Конституционни въпроси. Решението беше подкрепено единомислещо.

„ Единодушно е взето решението през вчерашния ден на Председателския съвет да бъде основана още една комисия – по конституционни въпроси и се постанова да бъдат направени промени в Правилника за активността и организацията на Народното събрание и да се основат две нови комисии – по конституционни въпроси и по правни въпроси “, сподели от парламентарната естрада ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, представена от БГНЕС.

По думите ѝ високата натовареност на Комисията по правни въпроси би се преодоляла със основаването на една спомагателна Комисия по конституционни въпроси, в която да се обсъдят всички вероятни промени в Конституцията, в случай че Народното събрание реши да прави такива, както и всички въпроси, свързани с лишаване на депутатски имунитет, в случай че има такива претенции за в бъдеще, също и въпроси, свързани с концепцията на правосъдната промяна.

" Считам, че тази комисия е редно да бъде на паритетен принцип, а Комисията по правни въпроси на симетричен ", съобщи Атанасова.

" Основната функционалност на тази комисия е да разиска концепциите за конституционна промяна, които другите политически партии в събранието декларират, че имат. Нашите цели са ориентирани към структурна смяна във Висшия правосъден съвет, цялостно делене на Висшия правосъден съвет, да остане подобен за съдиите, да има за прокурорите обособен съвет, понижаване мандата на основния прокурор, опция за предварително освобождение на основния прокурор, така наречен импийчмънт. Това са някои от най-основните хрумвания и несъмнено, една, за която мисля, че има единодушие във всички – въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба ", сподели пред публицисти в коридорите на Народното събрание Атанас Славов от „ Демократична България “.

По думите му главното е да стартира диалогът и за тази цел има потребност от този конгрес, който ще съставлява комисията, с цел да се слагат концепциите, да се дискутират с представители и на гражданското общество, и на академичната общественост.

„ България най-сетне би трябвало да си свърши работата като държава-членка на Европейския съюз и да правим нужните промени, за които получаваме непрекъснато рекомендации от разнообразни институции “, изясни Славов.

Проектът решение бе признат от националните визиите с 204 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и нито един „ въздържал се “. Решението следва да влезе в действие от деня на обнародването му в „ Държавен вестник “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР