Депутатите разглеждат 2 законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Единият е

...
Депутатите разглеждат 2 законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Единият е
Коментари Харесай

ДПС и ГЕРБ подкрепиха предложенията на МС и ПП за антикорупционното законодателство


Депутатите преглеждат 2 законопроекта, свързани с антикорупционното законодателство. Единият е на Министерския съвет, който предлага основаването на Комисия за противопоставяне на корупцията от 5-има членове и те да се избират на квотен принцип. Разследванията ще се реализират от чиновници на комисията, назначени на служба " проверяващ контрольор ".

Вторият законопроект е на " Продължаваме промяната " и планува основаването на нов орган, с по-широки пълномощия, който да води дейно следствие и да разкрива на корупция по високите етажи на властта. Съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков разгласи, че това е един от най-важните законопроекти:

" Той не е единствено изискване за приемане на второто заплащане за Плана за възобновяване. Не би трябвало да се поддържа единствено, тъй като е нужно за влизането ни в Шенген, а действително адресира най-големия проблем в България с корупцията ".

От Движение за права и свободи и ГЕРБ застанаха зад двете обособени оферти, само че Йордан Цонев предизвести, че промените и най-много основаването на нов орган не е никаква гаранция, че корупцията ще бъде преборена:

" Правим отново промяна на орган и на неговите функционалности. Създаването на един орган не е никаква гаранция, че ще се преборим с корупцията, но никаква, нулева, изключително когато основаването на орган намирисва на байпас на други органи. Особено когато основаването на някой орган намирисва на заобикаляне на конституционни правила, разделяне на управляващите и по този начин нататък, и изключително в случай че намирисва на основаването на избрана бухалка в избрани ръце ", сподели Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

До момента само от " Възраждане " декларират, че няма да  поддържат законопроектите. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР