Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението

...
Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението
Коментари Харесай

Ново 20: Социалната комисия отхвърли решението на ПП-ДБ за вдигане на пенсиите с 11%

Парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика отхвърли проекторешението на " Продължаваме промяната - Демократична България " за задължаване на представителите на Министерски съвет в Надзорния съвет на Национален осигурителен институт да поддържат осъвременяването на пенсиите с 11% от 1 юли. " За " се оповестиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, само че защото останалите не участваха в гласуването, решение не беше признато.

Заместник-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров уточни, че според настоящото законодателство, единственият орган, който извършва бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) е Националният застрахователен институт и това 11%-но осъвременяване се съдържа кардинално и в наредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 година

" От размера на пенсията зависи поредност заплащания, които са обезпечени от страната и в този смисъл няма догадка и не е съществувала такава пенсиите за застрахователен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с разнообразни размери ", означи още Лазаров. " Няма никакви дейности и законов механизъм, посредством който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО, да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати ", сподели още той, представен от Българска телеграфна агенция. Компетентният орган е взел своето мнение по предложение на министъра на труда и обществената политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, добави Лазаров.

Той посочи, че персоналното му мнение е, че " очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график в този момент и това очевидно оказва въздействие ". Министерството на труда и обществената политика и Национален осигурителен институт постоянно са ползвали прецизно нормативната уредба в региона на пенсиите и е работил правилото за по-благоприятно влияние за пенсионерите, добави той.

Подуправителят на Национален осигурителен институт Весела Караиванова сподели, че дейностите на Национален осигурителен институт във връзка подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на Национален осигурителен институт са обичайни и общоприети всяка година. " Написала съм събитията, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, по този начин, както е редно да се случи. Ако тази докладна бележка беше прочетена деликатно, това щеше да бъде ясно на доста от вас, както и на вносителите на актуалното предложение, само че никой не ме потърси, с цел да се запознае с претекстовете ", добави тя.

" Експертите на Национален осигурителен институт и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и все още те демонстрираха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната бележка е разказано, че са в размер на 11% на база на планирани данни ", уточни още Караиванова.

Мария Минчева, ръководител на Народно събрание на Национален осигурителен институт уточни, че Надзорният съвет се състои от еднакъв брой представители на страната от разнообразни министерства и представители на обществените сътрудници. " Днешното съвещание на парламентарната комисия, откакто към този момент Надзорният съвет на Национален осигурителен институт одобри осъвременяването, също би могло да бъде обект на полемика ", сподели още тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР