Депутатите приеха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противодействие

...
Депутатите приеха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противодействие
Коментари Харесай

На първо четене! КПКОНПИ се разделя на две

Депутатите одобриха на първо четене законопроектът на ГЕРБ-СДС за противопоставяне на корупцията, съобщи кореспондент на " Фокус “. Законопроектът бе подсилен със 142 гласа " за “, 12 гласоподаваха " срещу “, 60 се въздържаха.

Законопроектът на Министерския съвет за противопоставяне на корупцията след лица, заемащи висши обществени длъжности бе отритнат с 47 гласа " за “, 57 " срещу “ и 107 с " въздържал се “. Отхвърлен бе и законопроектът на Кирил Петков и група народни представители за противопоставяне на корупцията с 60 гласа " за “, 38 " срещу “ и 57 с " въздържал се “.

Законопроектът планува разделянето на КПКОНПИ на два органа - Комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и Комисия за противопоставяне на корупцията.

Законопроектът за противопоставяне на корупцията планува и основаването на специфична комисия, която да служи за предварителна защита и противопоставяне на корупцията. В комисията се планува да влизат 7 членове, които да имат мандат седем години. Те би трябвало да имат най-малко 10 години юридически стаж. Шестима от членовете се избират от Народното събрание, а президентът предлага един от членовете.

Комисията би трябвало да събира данни за националните антикорупционни ограничения. Тя би трябвало да проучва и показва рискови зони за корупция. Анализите на комисията би трябвало да се показват на проверяващите органи, които да се произнасят в границите на месец.

От Има Такъв Народ видяха в законопроекта опит за основаване на политическа бухалка. Тошко Йорданов съобщи, че Политическа партия са се опитвали да основат инструмент, с който да имат въздействие още по времето на кабинета " Петков ", само че тогава това не се е случило.

" Този закон за смяна на КПКОНПИ стартира по времето на кабинета " Петков “. Тогава Политическа партия нямаха никакви лостове и се опасяваха, че всички бухалки са в ръцете на ГЕРБ, да си имат лична бухалка. Ние смятахме, че тези пормени би трябвало да се вършат деликатно, тъй като бухалка в ръцете на Кирил Петков не е по-различна от бухалка на Борисов ", съобщи Йорданов.

От ГЕРБ-СДС оповестиха, че този законопроект няма по какъв начин да сътвори бухалка, тъй като вкарва ротационен принцип в самата комисия.

" В закона, който предлага ГЕРБ, бухалката я няма, тъй като е ротационен правилото на председателство. Как да държиш бухалка като се сменят всички членове вътре? ", съобщи Манев от трибуната.

Според Никола Минчев дали комисията ще се трансформира в бухалка, или не ще покажат резултатите й: " Смятам, че най-хубавото, което може да създадем, е да изпратим комисията в предишното и да създадем два обособени органа, както беше преди този момент – антикорупционен орган и орган за изземане на нелегално добитото имущество ".

Председателят на Правна комисия Стою Стоев изясни, че проверяващ орган няма по какъв начин да бъде употребен за принуда.

" Как може проверяващ орган независимо да оказва наказателна принуда? Тук можеше това да се случва със профилираните съдилища и прокуратурата. Това е по този начин, тъй като всички производства са в прокуратурата, а по-късно отиват към съда, само че проверяващ орган няма по какъв начин да оказва принуда ", изясни Стоев.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!   

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР